National Food and Nutrition Institute, Warsaw, Poland
Bibliografia
1. Ashford N.A., Miller C.S.: Chemical Exposures. Low Levels and High Stakes. New York, Van Nostrand Reinhold, 1991.
2. Baryłko-Pikielna N., Jawor-Kulesza M.: Sód w żywności oraz możliwe kierunki jego racjonalnego ograniczenia. Warszawa, Prace IŻŻ, 62, 1993.
3. Baryłko-Pikielna N.: Środowisko, żywność i zdrowie. W: Żywność, żywienie a zdrowie publiczne (w druku).
4. Baryłko-Pikielna N., Tyszkiewicz S.: Chemiczne skażenia żywności. Stan i źródła. Warszawa, PAN, 1991.
5. Bejnarowicz J.: Choroby układu krążenia. W: Promocja zdrowia. Pod red. J. Karskiego. Warszawa, Ignis, 1992.
6. Bhathena S.J.: Fatty Acids and Diabetes. In: Fatty Acids in Food and Their Health Implications. New York, Marcel Dekker, Inc., 1992.
7. Białkowska M.: Otyłość. W: Żywność, żywienie a zdrowie publiczne (w druku).
8. Bruckner G.: Fatty Acids and Cardiovascular Disease. In: Fatty Acids in Food and Their Health Implications. New York, Marcel Dekker, Inc., 1992.
9. Brzeziński Z.J., Szmotulska K., Samińska I.: Umieralność niemowląt okołoporodowa i niska masa urodzeniowa noworodków w Polsce. Warszawa, Instytut Matki i Dziecka. 1993 (maszynopis).
10. Centralny Urząd Planowania. Sytuacja Demograficzna Polski. Warszawa, Raport 1992.
11. Chańska M.: Chorobowość szpitalna. W: Sytuacja zdrowotna ludności Polski w 1991 roku. Warszawa, PZH, 1992.
12. Chańska M.: Niektóre specjalne badania epidemiologiczne. W: Sytuacja zdrowotna ludności Polski w 1991 roku. Warszawa, PZH, 1992.
13. Chańska M.: Nowotwory złośliwe. W: Sytuacja zdrowotna ludności Polski w 1991 roku. Warszawa, PZH, 1992.
14. Cybulska B.: Cukrzyca. W: Żywność, żywienie a zdrowie publiczne (w druku).
15. Cybulska B.: Niedokrwienna choroba serca. W: Żywność, żywienie a zdrowie publiczne (w druku).
16. Cybulska B., Szostak W.B.: Profilaktyka chorób układu krążenia na tle miażdżycy. Znaczenie racjonalnego żywienia w młodym wieku. Warszawa, Prace IŻŻ, 49, 1988.
17. Czekalski S., Miazgowski T.: Czynniki ryzyka osteoporozy. Materiały z sympozjum: Postępy w diagnostyce i leczeniu osteoporozy. Warszawa-Międzylesie, CZD, 30.11.1991.
18. Dzieniszewski J., Ciok J.: Choroby układu pokarmowego. W: Żywność, żywienie a zdrowie publiczne (w druku).
19. Dzieniszewski J.: Żywienie a niektóre nowotwory przewodu pokarmowego. Żyw. Człow. Metab., 1988, 15, 2, 83.
20. Engel J.F., Blackwell R.D., Miniard P.W.: Consumer Behavior. The Dryden Press, 1993.
21. Finley J.W., Robinson S.F., Armstrong D.J.: Food Safety Assessment. Washington, American Chemical Society, DC 1992.
22. Glauert H.P.: Dieraty Fatty Acids and Cancer. In: Fatty Acids in Food and Their Health Implications. New York, Marcel Dekker, Inc, 1992.
23. Goliński P.: Chemiczne skażenia żywności. Stan i źródła. Warszawa, PAN, 1991.
24. Goryński P., Chańska M., Roszkowska H.: Propozycja monitorowania celów Narodowego Programu Zdrowia. Warszawa, PZH, 1993.
25. Gulbicka B., Michna W., Chmielewska B.: Raport o zmianach i stanie wyżywienia w latach 1980-1991 i trzech kwartałach 1992 roku. Warszawa, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, 1993.
26. Gurr M.I.: Role of Fats in Food and Nutrition. New York, Elsevier Applied Science Publishioners, 1986.
27. Hoszowski K., Gawron J., Korczyk P., i in.: Analiza czynników ryzyka i częstość występowania osteoporozy kręgosłupa w próbce populacyjnej mieszkańców Warszawy powyżej 50 roku życia. Pol. Tyg. Lek. 1993, 48, Supl.3, 31.
28. Jańczuk Z., Banach J., Koronczewska Z.: Choroby zębów i jamy ustnej. W: Żywność, żywienie a zdrowie publiczne (w druku).
29. Jarosz A.: Choroby układu kostnego. W: Żywność, żywienie a zdrowie publiczne (w druku).
30. Kafel S.: Żywność, żywienie i nowotwory. W: Żywność, żywienie a zdrowie publiczne (w druku).
31. Karski J.: Zdrowie i promocja zdrowia. W: Promocja zdrowia. Pod red. J. Karskiego. Warszawa, Ignis, 1992.
32. Krasomski G.: Kliniczne skutki niedoboru żelaza u kobiet w wieku rozrodczym i możliwość im zapobiegania. Materiały z konferencji dotyczącej przedstawienia aktualnego stanu zapobiegania i leczenia niedokrwistości z niedoboru żelaza u kobiet i dzieci. Łódź, Akademia Medyczna, 1992.
33. Lorenc R.S.: Profilaktyka jako strategia postępowania w leczeniu osteoporozy. Materiały z sympozjum: Postępy w diagnostyce i leczeniu osteoporozy. Warszawa-Międzylesie, CZD, 30.11.1991.
34. Magdzik W.: Choroby zakaźne. W: Żywność, żywienie a zdrowie publiczne (w druku).
35. Marmot M.G., Kogevinas M., Elston M.A.: Socioeconomics status and disease. In: Health Promotion Research. WHO Regional Publications, European series no 37, Copenhagen, 1991.
36. Marzec Z., Buliński R.: Ocena pobrania kadmu i ołowiu z dietami odtworzonymi. Roczniki PZH, 1988, 5, 344.
37. Maynard A: The relevance of health economics to health promotion. In: Health Promotion Research. WHO Regional Publications. European series no 37, Copenhagen, 1991.
38. Mellibruda J., Mieścicka-Mellibruda L.: Zdrowotne konsekwencje spożywania napojów alkoholowych. W: Żywność, żywienie a zdrowie publiczne (w druku).
39. Michna W., Żurek J.: Ekosystemy żywicielskie i żywność. Zagrożenia i problemy ochrony. Warszawa, Instytut Ochrony Środowiska, 1991.
40. Narodowy Program Zdrowia (maszynopis).
41. Nowak. K.: Kliniczne skutki niedoboru żelaza u dzieci; możliwość zapobiegania lub ograniczenia chorobowych skutków niedoborów. Materiały z konferencji dotyczącej przedstawienia aktualnego stanu zapobiegania i leczenia niedokrwistości z niedoboru żelaza u kobiet i dzieci. Łódź, Akademia Medyczna, 1992.
42. Nutrition Monitoring in the United States. A Progress Report from the Joint Nutrition Monitoring Evaluation Committee. Hyattsville, Maryland, July 1986.
43. Piotrowski W., Rywik S., Malczewska-Malec M., i in: Dwunastoletnie trendy umieralności z powodu chorób układu krążenia. Przegl. Lek., 1990, 47, 5, 429.
44. Polkowska M., Rywik S., Sznajd J. i wsp.: Zachorowalność i śmiertelność na udar mózgu w populacji wielkomiejskiej i rolniczej w okresie trzyletniej obserwacji. Przegl. Lek., 1990, 47, 5, 438.
46. Rafalski H., Bernacki K., Kęsy-Dąbrowska I., i in: Niedobory żelaza, potrzeba profilaktyki masowej. Zdr. Pub. 1989, 100, 5, 278.
47. Rafalski H., Świtoniak T.: Rozpowszechnienie i przyczyny niedoboru żelaza u kobiet w wieku rozrodczym. Cz. I: Rozpowszechnienie niedoboru żelaza. Żyw. Człow. Metab., 1993, 20, 4, 1.
48. Rafalski H., Świtoniak T.: Rozpowszechnienie i przyczyny niedoboru żelaza u kobiet w wieku rozrodczym. Cz. III. Spożycie żelaza z pożywieniem a wysycenie ustroju żelazem (w druku).
49. Rocznik Statystyczny. Warszawa, GUS, 1992.
50. Rywik S., Kulesza W., Mering E., i in.: Współczesne epidemie choroby serca. Piaseczno, Zakład Usług Poligraficznych SRZ, 1989.
51. Schrijver J., Helsing E., Dukes G., et al.: Use Regulation of Vitamin and Mineral Supplements. A Study with Policy Recommendations, WHO, 1993.
52. Sekuła W., Niedziałek Z., Figurska K., i in.: Spożycie żywności w Polsce w latach 1950-1991 w przeliczeniu na energię i składniki odżywcze. Warszawa, Prace IŻŻ, 59, 1992.
54. Szostak W.B.: Nadciśnienie. W: Żywność, żywienie a zdrowie publiczne (w druku).
55. Szponar L., Pelzner U.: Jakość żywienia w domach dziecka i państwowych młodzieżowych ośrodkach wychowawczych w Polsce (w druku).
56. Szponar L.: Podstawowe błędy żywieniowe i ich następstwa. W: Promocja zdrowia. Pod red. J. Karskiego. Warszawa, Ignis, 1992.
57. Szponar L., i in: Poziom wiadomości dzieci i młodzieży o zasadach racjonalnego żywienia ze szczególnym uwzględnieniem skutków niedoboru jodu — wyniki badań koordynowanych przez Zakład Higieny Żywności i Żywienia IŻŻ (materiały niepublikowane).
58. Szponar L., Sekuła W., Charzewska J., et al.: Preliminary Version of the Country Paper Prepared for The World Conference on Nutrition, Rome, 4-11.12.1992 (w druku).
59. Szponar L.: Sytuacja zdrowotna i żywienie dziecka w Polsce. W: Dziecko we współczesnej Polsce. Pod red. J. Komorowskiej, Warszawa, UW-IPS, 1991.
60. Szponar L., Traczyk I.: Azotany i azotyny w żywności, racjach pokarmowych i płynach biologicznych (w druku).
61. Szybiński Z.: Wyniki badań terenowych nad niedoborem jodu w Polsce i stanem profilaktyki jodowej w ramach programu celowego Ministerstwa Zdrowia i Opieki Społecznej. Konferencja Polskiej Komisji d/s Kontroli Zaburzeń z Niedoboru Jodu. Kraków, 1993 (maszynopis).
62. Tsang R.C., Nichols B.L.: Nutrition During Infancy. Philadelphia, Hanley and Belfus, Inc., 1988.
63. U.S. Department of Agriculture. Food Consumer Services, Human Nutrition Information Service. Washington, 1990.
64. U.S. Department of Health and Human Services. Healthy People 2000 National Health Promotion and Disease Prevention Objectives. Washington, 1990.
65. U.S. Department of Health and Human Services. Public Health Service, National Center for Health Statistics. Washington, 1990.
66. U.S. Department of Health and Human Services. The Surgeon General's Report on Nutrition and Health. Washington, 1988.
67. Wągrowska H., Rywik S., Sznajd J. i wsp.: Zachorowalność i śmiertelność spowodowana zawałem serca populacji wielkomiejskiej i rolniczej w okresie 3-letniej obserwacji. Przegl. Lek., 1990, 47, 5, 433.
68. Wągrowska H., Rywik S.: Występowanie nadciśnienia tętniczego w populacji prawobrzeżnej Warszawy na podstawie badań POL-MONICA. Wiad. Lek., 1990, 43, 1-2, 47.
69. Włodarczyk C.: Promocja zdrowia a polityka zdrowotna. W: Promocja zdrowia. Pod red. J. Karskiego. Warszawa, Ignis, 1992.
70. Wojtyniak B., Chojecka E., Soroka W.: Umieralność W: Sytuacja zdrowotna ludności Polski w 1991 roku. Warszawa, PZH, 1992.
71. Wronkowski Z.: Choroby nowotworowe. W: Promocja zdrowia. Pod red. J. Karskiego. Warszawa, Ignis, 1992.
72. Zatoński W., Toczyński J.: Cancer in Poland. Epidemiological Situation.In: Cancer Prevention, Warszawa, PA Intrepress, 1990.
73. Zatoński W., Przewoźniak K.: Tytoń a zdrowie W: Promocja zdrowia. Pod red. J. Karskiego. Warszawa, Ignis, 1992.
74. Ziemlański Ś., Budzyńska-Topolowska J.: Niedokrwistość. W: Żywność, żywienie a zdrowie publiczne (w druku).