PL
Wino jest produktem w pełni naturalnego pochodzenia, o określonym składzie chemicznym. Ma także kompozycje stabilnych izotopów tworzących je pierwiastków, np.: 13C/12C, 18O/16O, 2H/1H. Stanowią one pewien niepowtarzalny zapis, charakterystyczny dla danego wina. Od lat 80. zaczęto stosować w kontroli autentyczności win metody izotopowe. Celem jest rozpoznawanie fałszerstw takich danych jak: naturalne pochodzenie, skład, deklarowane pochodzenie - m. in. marka, producent, rok produkcji czy rejon pochodzenia. Stosowane metody izotopowe są zaakceptowane przez Unię Europejską.
EN
Wine in the product of full natural origin. It has defined chemical composition. It has also the stable isotope composition 13C/12C, 18O/16O, 2H/1H. They create some unrepeatable code specific forgiven. From 80's the isotope methods were used for wine authenticity control. The aim is the recognising of falsifications of such data as: natural origin, composition, declared origin: brand, year of production, region of origin. Used isotope methods are accepted by European Union.