PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 48 | 04 |
Tytuł artykułu

Autentycznosc win. Kontrola autentycznosci win metodami spektrometrii masowej izotopow stabilnych [IRMS]

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
EN
Wine in the product of full natural origin. It has defined chemical composition. It has also the stable isotope composition 13C/12C, 18O/16O, 2H/1H. They create some unrepeatable code specific forgiven. From 80's the isotope methods were used for wine authenticity control. The aim is the recognising of falsifications of such data as: natural origin, composition, declared origin: brand, year of production, region of origin. Used isotope methods are accepted by European Union.
PL
Wino jest produktem w pełni naturalnego pochodzenia, o określonym składzie chemicznym. Ma także kompozycje stabilnych izotopów tworzących je pierwiastków, np.: 13C/12C, 18O/16O, 2H/1H. Stanowią one pewien niepowtarzalny zapis, charakterystyczny dla danego wina. Od lat 80. zaczęto stosować w kontroli autentyczności win metody izotopowe. Celem jest rozpoznawanie fałszerstw takich danych jak: naturalne pochodzenie, skład, deklarowane pochodzenie - m. in. marka, producent, rok produkcji czy rejon pochodzenia. Stosowane metody izotopowe są zaakceptowane przez Unię Europejską.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
48
Numer
04
Opis fizyczny
s.28-29,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Instytut Chemii i Techniki Jadrowej, Warszawa
Bibliografia
  • [1] Guillou C., Jamin E., Martin G. J., Reniero F., Wittkowski R., Wood R.: 2001. Isotopic analyses of wine and of product derived from grape. Bulletin O.I.V., vol. 74, 839-840, s. 26-36.
  • [2] Ogrinc N., Kosir I. J., Koncjancic M., Kidric J.: 2001. Determination of Authentic, Regional Origin, and Vintage of Slovenian Wines Using a Combination of IRMS and SNIF-NMR Analyses. J. Agric. Food Chem., 49, s. 1432-1440.
  • [3] Rossmann A.: 2001. Determination of stable isotope ratios in food analysis. Food reviews international. 17 (3), s. 347-381.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-d1c41565-2f8f-42f4-ab73-f1864cd49667
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.