PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 48 | 04 |

Tytuł artykułu

Autentycznosc win. Kontrola autentycznosci win metodami spektrometrii masowej izotopow stabilnych [IRMS]

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Wino jest produktem w pełni naturalnego pochodzenia, o określonym składzie chemicznym. Ma także kompozycje stabilnych izotopów tworzących je pierwiastków, np.: 13C/12C, 18O/16O, 2H/1H. Stanowią one pewien niepowtarzalny zapis, charakterystyczny dla danego wina. Od lat 80. zaczęto stosować w kontroli autentyczności win metody izotopowe. Celem jest rozpoznawanie fałszerstw takich danych jak: naturalne pochodzenie, skład, deklarowane pochodzenie - m. in. marka, producent, rok produkcji czy rejon pochodzenia. Stosowane metody izotopowe są zaakceptowane przez Unię Europejską.
EN
Wine in the product of full natural origin. It has defined chemical composition. It has also the stable isotope composition 13C/12C, 18O/16O, 2H/1H. They create some unrepeatable code specific forgiven. From 80's the isotope methods were used for wine authenticity control. The aim is the recognising of falsifications of such data as: natural origin, composition, declared origin: brand, year of production, region of origin. Used isotope methods are accepted by European Union.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

48

Numer

04

Opis fizyczny

s.28-29,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Instytut Chemii i Techniki Jadrowej, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Guillou C., Jamin E., Martin G. J., Reniero F., Wittkowski R., Wood R.: 2001. Isotopic analyses of wine and of product derived from grape. Bulletin O.I.V., vol. 74, 839-840, s. 26-36.
  • [2] Ogrinc N., Kosir I. J., Koncjancic M., Kidric J.: 2001. Determination of Authentic, Regional Origin, and Vintage of Slovenian Wines Using a Combination of IRMS and SNIF-NMR Analyses. J. Agric. Food Chem., 49, s. 1432-1440.
  • [3] Rossmann A.: 2001. Determination of stable isotope ratios in food analysis. Food reviews international. 17 (3), s. 347-381.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-d1c41565-2f8f-42f4-ab73-f1864cd49667
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.