PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 36 | Supl. |
Tytuł artykułu

Zmiany zawartosci tokotrienoli i tokoferoli w czerwonym oleju palmowym i tluszczach roslinnych produkowanych z jego udzialem

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Olej palmowy jako jedyny w swoim składzie zawiera więcej tokotrienoli niż tokoferoli. Z uwagi na swoje właściwości biologiczne homologiczne tokotrienole wykazują działanie przeciwmiażdżycowe i antykancerogenne. Są składnikami większości tłuszczów roślinnych wytwarzanych z udziałem oleju palmowego. Podjęte badania miały wykazać jaka ilość tych związków ulega destrukcji w trakcie procesu rafinacji oleju palmowego, a jaka ich część znajduje się w produkowanych komponentach do osnów i produktach tłuszczowych.
EN
Palm oil is the only plant oil which contains more tocotrienols than tocopherols. Tocotrienols posses antiatherosclerotic and anticarcenogenic properties, and their main source are fatty products produced with addition of red palm oil. It is imported to Poland, and refined and hydrogenated depending on the demand. During these processes tocopherols and tocotrienols contents decrease not equally for individual homologues and the losses depend on a stage of the refining process. In the studied components of fat blends we noticed differences in tocochromanols quantity and in the refined oils the amount of gamma-tocotrienol was always greater. Among the studied Palma type margarines produced with addition of the palm oil there were differences reaching 50% in tocopherols and tocotrienols content in individual samples.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
36
Numer
Opis fizyczny
s.375-380,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Akademia Rolnicza, Poznan
autor
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-d016ea9d-6f2b-4f3b-98c1-77902edcca41
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.