PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 59 | 07 |
Tytuł artykułu

Wplyw temperatury i czasu przechowywania na zmiany zawartosci kwasu L-askorbinowego w mleku

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Niniejsza praca przedstawia badania nad witaminą C w mleku. Na początku do mleka wprowadzano kwas L-askorbinowy. Następnie określano straty witaminy C w mleku podczas przechowywania (temperatura 4, 8, 20, 30°C) i podczas sterylizacji. Największe straty witaminy C stwierdzono w próbach przechowywanych w temperaturze 20 i 30°C. Te ubytki witaminy C w mleku były niższe od tych obserwowanych przez innych badaczy.
EN
This work concerns the research on vitamin C in milk. Milk was fortified with L-ascorbic acid and storage (temperature 4, 8, 20, 30° C) and sterilization losses were measured. The largest loss of vitamin C occurred in samples stored at 20 and 30° C. In the conducted experiment, vitamin C losses were smaller than those observed by other researchers.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
59
Numer
07
Opis fizyczny
s.33-35,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Instytut Mleczarstwa, Warszawa
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-cfb6886b-10a0-4210-a98b-06cc55f44182
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.