PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 59 | 07 |

Tytuł artykułu

Wplyw temperatury i czasu przechowywania na zmiany zawartosci kwasu L-askorbinowego w mleku

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Influence of temperature and storage time on the level of L-ascorbic acid inmilk

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Niniejsza praca przedstawia badania nad witaminą C w mleku. Na początku do mleka wprowadzano kwas L-askorbinowy. Następnie określano straty witaminy C w mleku podczas przechowywania (temperatura 4, 8, 20, 30°C) i podczas sterylizacji. Największe straty witaminy C stwierdzono w próbach przechowywanych w temperaturze 20 i 30°C. Te ubytki witaminy C w mleku były niższe od tych obserwowanych przez innych badaczy.
EN
This work concerns the research on vitamin C in milk. Milk was fortified with L-ascorbic acid and storage (temperature 4, 8, 20, 30°C) and sterilization losses were measured. The largest loss of vitamin C occurred in samples stored at 20 and 30°C. In the conducted experiment, vitamin C losses were smaller than those observed by other researchers.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

59

Numer

07

Opis fizyczny

s.33-35,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Mleczarstwa, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Moszczyński P., Pyć R.: 1999. Biochemia witamin, cz. II. Witaminy lipofilne i kwas askorbinowy. PWN Warszawa/Łódź.
  • [2] Borek-Wojciechowska R.: 2000. Witamina С w mleku krowim i kozim. Przegląd Mleczarski, 7, 228-229.
  • [3] Bonczar G., Reguła A.: 2003. The influence of different amount of starter culture on the properties of yogurts obtained from ewe's milk. Electronic Journal of Polish Agricultural Universities, Food Science and Technology, Vol. 6, Is. 2.
  • [4] Macura R.: 1999. Współczesne koncentraty witaminowe. Żywność, 4 (21), 113-123.
  • [5] Kuchta G. AM Gdańsk, http://www.zdrowie.med.pl/witaminy/wit_3.html.
  • [6] Dietary Reference Intakes for Vitamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron, Manganese, Molybdenum, Nickel, Silicon, Vanadium and Zinc: 2000. Recommended intakes for indyviduals. Vitamins. Summary Table pp. 770. http://www.nap.edu/books/0309072794/html/770.html.
  • [7] Polska Norma: 1998. Produkty spożywcze. Oznaczanie witaminy С. PN-A-04019.
  • [8] Polska Norma: 2003. Mikrobiologia żywności i pasz. Horyzontalna metoda oznaczania ogólnej liczby drobnoustrojów - metoda płytkowa w temperaturze 30°C. PN-EN ISO 4833.
  • [9] Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 5 lipca 2002 r. w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy pozyskiwaniu, przetwórstwie, składowaniu i transporcie mleka oraz przetworów mlecznych. DzU nr 117, poz. 1011.
  • [10] Polska Norma: 1996. Mleko i przetwory mleczne - Mleko spożywcze. PN-A- 86003.
  • [11] Renner E.: 1989. Micronutrients in milk and milk based food products. Elsevier Applied Science, London, za Bonczar G. i Reguła A. (2003). Food Science and Technology, Vol. 6, Is. 2.
  • [12] Ziemiański S. i in.: 1995. Normy żywienia dla ludności w Polsce. Nowa Medycyna, 2 (5) za: Moszczyński P., Pyć R.: 1999. Biochemia Witamin cz. II. Witaminy lipofilne i kwas askorbinowy. PWN Warszawa/Łódź, 155-156.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-cfb6886b-10a0-4210-a98b-06cc55f44182
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.