PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1996 | 40 | 02 |

Tytuł artykułu

Przydatnosc rdzeni kolb kukurydzy cukrowej na cele zywieniowe

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przeprowadzono badania nad składem chemicznym rdzeni kolb kukurydzy cukrowej, które stanowią odpad podczas jej przetwarzania. Największy udział przypada dla wody, następnie dla błonnika, gdyż wynosi on 49%. Składa się z celulozy, hemicelulozy i lignin. Nadto w badanych rdzeniach występuje białko i tłuszcz, lecz w znikomym procencie. Stwierdzono dużą zawartość magnezu oraz całkowity brak ołowiu.
EN
There were carried out research and chemical content of core of sugar corn colb, which are waste during its processing. The highest content is water, than fiber which amounts to 49%. It consists of celulose, hemicelulose and lignin. There are also proteins and fat, but with very small content. Hihg content of magnesium and lack of lead are stated.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

40

Numer

02

Opis fizyczny

s.35-36,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor

Bibliografia

  • [1] Inglett G.E.: „Corn: culture, processing, products", The AVI Publishing Company, INC 1970.
  • [2] Itch T., Shimizu N., Tamura T., Matsumoto T.: ,,24-metyl-E-23-dehydrophenol, a new sterol and two other 24-metyl-E-delta-2-3- -sterols in Zea mays germ oil". Photochemistry 1982, 20, 1353.
  • [3] Ilavska E., Crkonova H.: „Tocopherol and phytosterol-contents of wheat, germ and maize germ extracts". Prumysl Potravin, 1979, 29, 53.
  • [4] Davis D.I., Ponekeil C.G.: „Sterols in developing seed from low and high oil Zea mays strains". Phytochemistry 1976, 14, 1201.
  • [5] Dudkin M.C., Antipina E.A., Dzienisiuk N.A.: „Chemiczeskij sostaw kukuruznoj miezgi i jejo piszczewych wołokon". Piszcz. Prom. 1993, 2, 39.
  • [6] Reill Mr. P.J.: „Microcrystalline cellulose in low/non fat systems". Food Ingredients Eur. Conf. Proc. Paris 1991, 163.
  • [7] Patent USA, Nr 722437 (1992).
  • [8] Duxbury D.D.: „Fiber: from follows function". Food Process, 1993, 54, 3, 44.
  • [9] Duxbury D.D.: „Dietary Fiber: Many sources, multifunctional". Food Processing 1991, 5, 136.
  • [10] Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemists (1990).
  • [11] Acket L., Bogner K.: „Handbuch der Lebensmittelchemie. Fette und Lipide". Springer-Verlag-Berlin 1969.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-ca28be41-4f2a-4a23-bbeb-ad54f8b0c088
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.