PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 57 | 3[A] |

Tytuł artykułu

Nutritional status and blood serum levels of glucose and selected peptide hormones in young adults

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Stan odzywienia organizmu a poziom glukozy i wybranych hormonow peptydowych w surowicy krwi osob mlodych

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The aim of this study was to assess the variation in levels of glucose and selected peptide hormones (insulin, leptin and ghrelin) in blood serum of young adults, depending on their nutritional status. Investigations were conducted with the participation of 18 persons, which were divided into three groups characterised by different nutritional status – BMI: <20 kg/m2, 20–25 kg/m2 and >25 kg/m2. Blood samples were collected from each examined person before they have eaten and next blood serum levels were determined for glucose, insulin, leptin, active and total ghrelin. Significant (p<0.05) inter-group differences were shown in leptin concentration, with the highest values of this parameter shown in the group of overweight persons (31.68±23.29 ng/cm3), while the lowest for individuals with BMI<20 kg/m2 (5.81±4.57 ng/cm3). Statistically significant correlations were found between BMI and leptin level (r=0.56, p<0.05), the share of fat mass and levels of insulin (r=0.52, p<0.05) and leptin (r=0.81, p<0.001), as well as the mean skinfolds thickness and the concentration of insulin (r=0.47, p<0.05) and leptin (r=0.63, p<0.01).
PL
Celem pracy była ocena zróżnicowania poziomu glukozy i wybranych hormonów peptydowych (insulina, leptyna i grelina) w surowicy krwi osób młodych, zależnie od ich stanu odżywienia. Badania realizowano z udziałem 18 osób, w tym 9 kobiet i 9 mężczyzn. Badane osoby podzielono na trzy grupy charakteryzujące się różnym stanem odżywienia: BMI<20 kg/m2 (18,5±0,6 kg/m2), BMI 20–25 kg/m2 (22,4±0,9 kg/m2) i BMI>25 kg/m2 (27,4±2,7 kg/m2). Każdej badanej osobie pobierano na czczo krew, a następnie oznaczano w surowicy poziom glukozy oraz stężenie insuliny, leptyny oraz greliny aktywnej i całkowitej. Wykazano istotne (p<0,05) różnice międzygrupowe stężeń leptyny w surowicy krwi badanych osób, przy czym najwyższe wartości tego parametru stwierdzono w grupie osób z nadwagą (31,68±23,29 ng/cm3), a najniższe wśród osób charakteryzujących się BMI<20 kg/m2 (5,81±4,57 ng/cm3). Stwierdzono istotny związek pomiędzy wskaźnikiem masy ciała badanych osób a poziomem leptyny w surowicy krwi (r=0,56; p<0,05). Ponadto wykazano znamienną statystycznie współzależność pomiędzy udziałem tkanki tłuszczowej w ciele badanych osób a poziomem insuliny (r=0,52; p<0,05) i leptyny (r=0,81; p<0,001). Istotna statystycznie okazała się również korelacja pomiędzy średnią grubością fałdów tłuszczowo-skórnych a stężeniem w surowicy krwi insuliny (r=0,47; p<0,05) i leptyny (r=0,63; p<0,01).

Wydawca

-

Rocznik

Tom

57

Numer

Opis fizyczny

p.15-17,ref.

Twórcy

autor
  • The August Cieszkowski Agricultural University, Wojska Polskiego 31, 60-624 Poznan, Poland
autor
autor
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Ariyasu H., Takaya K., Tagami T., Stomach is a major source of circulating ghrelin, and feeding state determines plasma ghrelin-like immunoreactivity levels in humans. J. Clin. Endocrinol. Metab., 2001, 86, 4753-4758.
  • 2. Barazzoni R., Zanetti M., Stebel M., Biolo G., Cattin L., Guarnieri G., Hyperleptinemia prevents increased plasma ghrelin concentration during short-term moderate caloric restriction in rats. Gastroenterology, 2003, 124, 1188-1192.
  • 3. Broberger C., Brain regulation of food intake and appetite: molecules and network. J. Int. Med., 2005, 258, 301-327.
  • 4. Burrin J.M., Price C.P., Measurement of blood glucose. Ann. Clin. Biochem., 1985, 22, 327-342.
  • 5. Elmquist J.K., Elias C.F., Saper C.B., From lesions to leptin: hypothalamic control of food intake and body weight. Neuron, 1999, 276, R1545-1549.
  • 6. Friedman J.M., Halaas J.L., Leptin and the regulation of body weight in mammals. Nature, 1998, 395, 763-770.
  • 7. Gromadzka-Ostrowska J., Hormone secretion in obesity and its pharmacological therapy. 2004, Wyd. SGGW, Warszawa, pp. 140-145 (in Polish).
  • 8. Lyousii B., Ragala M.A., Mguil M., Chraibi A., Israili Z.H., Gender-specific leptinemia and its relationship with some components of the metabolic syndrome in Maroccans. Clin. Exp. Hypertens., 2005, 27, 377-394.
  • 9. Mantzoros C.S., Leptin and the hypothalamus: neuroendocrine regulation of food intake. Mol. Psychiatry, 1999, 4, 7-8.
  • 10. Ng P.C., Lee C.H., Lam C.W.K., Chan I.H.S., Wong E., Fok T.F., Ghrelin in preterm and term newborns: relation to anthropometry, leptin and insulin. Clin. Endocrinol., 2005, 63, 217-222.
  • 11. Schwartz M.W., Woods S.C., Porte D., Seeley R.J., Baskin D.G., Central nervous system control and food intake. Nature, 2000, 404, 661-671.
  • 12. Stanisz A., A user-friendly course in statistics using Statistica PL based on examples in medicine. 1998, Wyd. StatSoft Polska, Kraków (in Polish).
  • 13. Tschöp M., Weyer C., Tataranni P.A., Devanarayan V., Ravussin E., Heiman M.L., Circulating ghrelin levels are decreased in human obesity. Diabetes, 2001, 50, 707-709.
  • 14. WHO Report on Consultation on the Epidemiology of Obesity. Measuring Obesity-Classification and Description of Anthropometric Data, Eur/CP/Nut 125, Warsaw, 1988.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-c93cf03f-4bab-4640-a59b-88d3b1775048
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.