EN
The aim of this study was to assess the variation in levels of glucose and selected peptide hormones (insulin, leptin and ghrelin) in blood serum of young adults, depending on their nutritional status. Investigations were conducted with the participation of 18 persons, which were divided into three groups characterised by different nutritional status – BMI: <20 kg/m2, 20–25 kg/m2 and >25 kg/m2. Blood samples were collected from each examined person before they have eaten and next blood serum levels were determined for glucose, insulin, leptin, active and total ghrelin. Significant (p<0.05) inter-group differences were shown in leptin concentration, with the highest values of this parameter shown in the group of overweight persons (31.68±23.29 ng/cm3), while the lowest for individuals with BMI<20 kg/m2 (5.81±4.57 ng/cm3). Statistically significant correlations were found between BMI and leptin level (r=0.56, p<0.05), the share of fat mass and levels of insulin (r=0.52, p<0.05) and leptin (r=0.81, p<0.001), as well as the mean skinfolds thickness and the concentration of insulin (r=0.47, p<0.05) and leptin (r=0.63, p<0.01).
PL
Celem pracy była ocena zróżnicowania poziomu glukozy i wybranych hormonów peptydowych (insulina, leptyna i grelina) w surowicy krwi osób młodych, zależnie od ich stanu odżywienia. Badania realizowano z udziałem 18 osób, w tym 9 kobiet i 9 mężczyzn. Badane osoby podzielono na trzy grupy charakteryzujące się różnym stanem odżywienia: BMI<20 kg/m2 (18,5±0,6 kg/m2), BMI 20–25 kg/m2 (22,4±0,9 kg/m2) i BMI>25 kg/m2 (27,4±2,7 kg/m2). Każdej badanej osobie pobierano na czczo krew, a następnie oznaczano w surowicy poziom glukozy oraz stężenie insuliny, leptyny oraz greliny aktywnej i całkowitej. Wykazano istotne (p<0,05) różnice międzygrupowe stężeń leptyny w surowicy krwi badanych osób, przy czym najwyższe wartości tego parametru stwierdzono w grupie osób z nadwagą (31,68±23,29 ng/cm3), a najniższe wśród osób charakteryzujących się BMI<20 kg/m2 (5,81±4,57 ng/cm3). Stwierdzono istotny związek pomiędzy wskaźnikiem masy ciała badanych osób a poziomem leptyny w surowicy krwi (r=0,56; p<0,05). Ponadto wykazano znamienną statystycznie współzależność pomiędzy udziałem tkanki tłuszczowej w ciele badanych osób a poziomem insuliny (r=0,52; p<0,05) i leptyny (r=0,81; p<0,001). Istotna statystycznie okazała się również korelacja pomiędzy średnią grubością fałdów tłuszczowo-skórnych a stężeniem w surowicy krwi insuliny (r=0,47; p<0,05) i leptyny (r=0,63; p<0,01).