PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 34 | 1-2 |

Tytuł artykułu

Oznaczanie zawartosci wapnia i magnezu w zywnosci metoda atomowej spektrometrii absorpcyjnej - wybrane parametry walidacji

Warianty tytułu

EN
Determination of calcium and magnesium content in food by atomic absorption spectrometry - chosen parameters validation

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W lalach 2004 - 2005 przeprowadzono walidację melody oznaczania wapnia i magnezu w żywności metodą atomowej spektrometrii absorpcyjnej w wersji płomieniowej oraz oszacowano niepewność wyników. W pracy przedstawiono wyniki badań podstawowych parametrów walidacji, tj. precyzji i poprawności, wyniki oznaczeń w certyfikowanych materiałach odniesienia oraz uzyskane w badaniach biegłości. Uzyskane wyniki potwierdzają, że stosowana metoda charakteryzuje się zadowalającą precyzją i poprawnością. Dodatkowym potwierdzeniem kompetencji Laboratorium IZZ w tym zakresie było uzyskanie w 2006r. certyfikatu Polskiego Centrum Akredytacji.
EN
In 2004 - 2005 the method of determination of calcium and magnesium content in food by flame atomic absorption spectrometry used in the Laboratory of National Food and Nutrition Institute has been validated. The uncertainty of obtained results has been assessed, too. In this paper results of testing of main parameters of validation, i.e. precision and accuracy, results of minerals' determination in certified reference materials and results of the proficiency tests are presented. These results confirmed, that the used method is acceptably precise and accurate. Additional confirmation of competence of National Food and Nutrition Institute in the above mentioned laboratory work is a certificate issued by Polish Centre of Accreditation in 2006.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

34

Numer

1-2

Opis fizyczny

s.357-362,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Zywnosci i Zywienia, Warszawa
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Bulska E.: Niepewność wyniku pomiaru. Analityka 2003, nr 3, str. 4.
  • 2. Dobecki M.: Walidacja metod badawczych w analizie chemicznej. Normalizacja 2003, nr 3, str. 8.
  • 3. Dobecki M: Walidacja metod i sterowanie jakością badań w laboratorium analitycznym. Materiały szkoleniowe, Krynica Zdrój, Centrum Edukacji Ekologicznej, 2005r.
  • 4. Dobecki M. (red.): Zapewnienie jakości analiz chemicznych. Łódź, Oficyna Wydawnicza Instytutu Medycyny Pracy im. Prof. J. Nofera w Łodzi, 2004.
  • 5. Dobkowski Z.: Problemy walidacji metod badań laboratorium według najnowszej literatury. Materiały z VII Sympozjum Klubu Polskich Laboratoriów Badawczych POLLAB: Walidacja metod badawczych. Zakopane, Klub POLLAB, 2001r.
  • 6. Góralczyk K., Hernik A., Struciński P., Czaja K., Ludwicki J.K.: Walidacja metod i niepewność wyników w badaniach pozostałości pestycydów w żywności. Roczn.PZH, 2003, tom 54, nr 1, str. 39.
  • 7. Helrich K. (red.): Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemists. 15th edition, Arlington, AOAC Inc., 1990.
  • 8. Kunachowicz H. (red.): Wybrane metody analityczne oceny wartości odżywczej żywności. Warszawa, Instytut Żywności i Żywienia, 1997.
  • 9. Morkowski J.S.: Walidowanie i charakteryzowanie metod badawczych. Materiały z VII Sympozjum Klubu Polskich Laboratoriów Badawczych POLLAB: Walidacja metod badawczych. Zakopane, Klub POLLAB, 2001r.
  • 10. Pajzderski P.: Zastosowanie metodyk badania powtarzalności i odtwarzalności w walidacji metod badań. Materiały z VII Sympozjum Klubu Polskich Laboratoriów Badawczych POLLAB: Walidacja metod badawczych. Zakopane, Klub POLLAB, 2001.
  • 11. Pasławski P.: Sterowanie jakością w laboratorium badawczym. Materiały szkoleniowe, Warszawa, Instytut Żywności i Żywienia, 2004r.
  • 12. PN-EN ISO/IEC 17025:2001: Ogólne wymagania dotyczące kompetencji laboratoriów badawczych i wzorcujących. Warszawa, Polski Komitet Normalizacyjny, 2001.
  • 13. Polska Norma PN-EN 1134:1999. Soki owocowe i warzywne. Oznaczanie zawartości sodu, potasu, wapnia i magnezu metodą spektrometrii absorpcji atomowej (AAS). Warszawa, Polski Komitet Normalizacyjny, 1999.
  • 14. Praktyczna szkoła absorpcji atomowej (wersja płomieniowa). Materiały szkoleniowe, Warszawa, Spectro-Lab, 1997/98.
  • 15. Procedura Badawcza PB-06 Oznaczanie zawartości wapnia i magnezu w żywności metodą atomowej spektrometrii absorpcyjnej w wersji płomieniowej (FAAS). Wyd. 2, Warszawa, Instytut Żywności i Żywienia, 2005.
  • 16. Rutkowska U. (red.): Wybrane metody badania składu i wartości odżywczej żywności. Warszawa, PZWL, 1981.
  • 17. Trzebska-Jeske I., Głowacka K: Badania nad zawartością magnezu w żywności. Cz. 1. Metoda atomowej spektrofotometrii absorpcyjnej oznaczania magnezu w produktach spożywczych. Roczn. PZH, 1972, tom 23, nr 2, str. 197.
  • 18. Unicam - Atomie Absorption Spectroscopy. Methods Manual. Cambridge, Unicam Limited, 1991.
  • 19. Wyrażanie niepewności. Biuletyn Informacyjny Klubu Polskich Laboratoriów Badawczych POLLAB, 2002, nr 2 (37).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-c3cbfacd-d176-4230-9d9d-c9dab245bf46
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.