PL
W lalach 2004 - 2005 przeprowadzono walidację melody oznaczania wapnia i magnezu w żywności metodą atomowej spektrometrii absorpcyjnej w wersji płomieniowej oraz oszacowano niepewność wyników. W pracy przedstawiono wyniki badań podstawowych parametrów walidacji, tj. precyzji i poprawności, wyniki oznaczeń w certyfikowanych materiałach odniesienia oraz uzyskane w badaniach biegłości. Uzyskane wyniki potwierdzają, że stosowana metoda charakteryzuje się zadowalającą precyzją i poprawnością. Dodatkowym potwierdzeniem kompetencji Laboratorium IZZ w tym zakresie było uzyskanie w 2006r. certyfikatu Polskiego Centrum Akredytacji.
EN
In 2004 - 2005 the method of determination of calcium and magnesium content in food by flame atomic absorption spectrometry used in the Laboratory of National Food and Nutrition Institute has been validated. The uncertainty of obtained results has been assessed, too. In this paper results of testing of main parameters of validation, i.e. precision and accuracy, results of minerals' determination in certified reference materials and results of the proficiency tests are presented. These results confirmed, that the used method is acceptably precise and accurate. Additional confirmation of competence of National Food and Nutrition Institute in the above mentioned laboratory work is a certificate issued by Polish Centre of Accreditation in 2006.