PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1995 | 418 | 1 |

Tytuł artykułu

Zawartosc wielopierscieniowych weglowodorow aromatycznych [WWA] w glebach uzytkow rolnych gminy Pulawy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Określono zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w glebach użytkowanych rolniczo na terenie gminy Puławy w woj. lubelskim. Pobrano 79 prób z obszaru około 8500 ha o przewadze gleb lekkich, kwaśnych, o niskiej zawartości próchnicy. Oznaczano 16 związków z grupy WWA stosując technikę HPLC. W połowie badanych gleb zawartość sumy WWA nie przekraczała wartości tzw. tła naturalnego, a tylko niecałe 10% można uznać za gleby zanieczyszczone tymi węglowodorami (zawartość sumy WWA >600µg/kg).
EN
The content of polycyclic aromatic hydrocarbons (PAH) was determined in agricultural soils from Puławy commune. The soils predominating in this region were the light soils, acid, with low organic matter content. 79 soil samples were taken from the area of about 8500 ha. The content of the sum of PAH (16 EPA compounds excluding naphthalene, acenaphthylene and acenaphthene) did not exceed background values (<200 µg/kg) in half of the samples. No more than 10% of the soils under investigation could be consider as contaminated (PAH content >600µg/kg).

Wydawca

-

Rocznik

Tom

418

Numer

1

Opis fizyczny

s.281-284,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Instytut Uprawy, Nawozenia i Gleboznawstwa, Osada Palacowa, 24-100 Pulawy
autor
  • Instytut Uprawy, Nawozenia i Gleboznawstwa, Osada Palacowa, 24-100 Pulawy

Bibliografia

  • 1. Maliszewska-Kordybach B. (1993). Trwałość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w glebie. Wyd. IUNG, H(4), Puławy, 81 ss.
  • 2. Vaessen H., Schuller P., Jekel A., Wilbers A., (1984). Polycyclic Aromatic Hydrocarbons in selected Foods; Analysis and Occurence. Tox. Env. Chem. 7, 297-324.
  • 3. Maliszewska-Kordybach B., Mardarowicz M. (1994). Problemy zanieczyszczenia środowiska glebowego wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi i metody ich analizy. W Związki organiczne w środowisku i metody ich oznaczania”. Wyd. Biblioteka Monitoringu Środowiska, Warszawa, 123-140.
  • 4. Warunki przyrodnicze produkcji rolnej; woj. lubelskie (1991). Wyd. IUNG, Puławy, 94 ss.
  • 5. Maliszewska-Kordybach B., Oleszek W. (1994). The use of high performance liquid chromatography for determination of polycyclic aromatic hydrocarbons (PAH) in soil samples. Acta Chromat. No 3.,84-93.
  • 6. Opracowanie wskazówek metodycznych w sprawie sporządzania ocen zanieczyszczenia gleb (1994). Opracowanie nie publikowane, wykonane przez IUNG w Puławach na zlecenie Głównego Inspektora Ochrony Środowiska.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-c0639c4d-425b-4ccf-9fd9-db56752243cb
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.