PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 04 |

Tytuł artykułu

Metody modyfikacji skladu i wlasciwosci tluszczu mlekowego. Czesc II. Metody fizyczne

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

Wydawca

-

Rocznik

Numer

04

Opis fizyczny

s.4-5;8-12,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Uniwersytet Warminsko-Mazurski, Olsztyn

Bibliografia

  • ABD EL-RAHMAN A.M., SHALABI S.I., KILARA A. 1998. Milchwissenschaft, 53 (2): 77-81.
  • ADAMCZAK M„ BEDNARSKI W. 1999. Prz. Mlecz., 1: 20-25.
  • ANDERSON K 1990. Ann. Bull. FIL-IDF, Quest., 490/B:19-20.
  • BALCÄO V.M., KEMPPINEN A., MALCATA F.X., KALO P.J. 1998. J. Am.Oil Chem. Soc., 75(10): 1347-1358.
  • BANKS W. 1990. Ann. Bull. FIL-IDF, Quest., 490/B: 16-18.
  • BEDNARSKI W. 1990. Przem. Spoż., 7: 164-166.
  • BHASKAR A.R., RIZVI S.S.H., BERTO LI C, FAY L.B., HUG B. 1998. J. Am. Oil Chem. Soc., 75 (10): 1249-1264.
  • BHASKAR A.R., RIZVI S.S.H., SHERBON J.W. 1993. J. Food Sci., 58 (4): 748 - 752.
  • BOUDREAU A., ARUL J. 1990. Ann. Bull. FIL-IDF, Quest., 490/B: 7-9.
  • BOUDREAU A., ARUL J. 1993. J. Dairy Sci., 76: 1772-1781.
  • BREEDING C.J., MARSHALL R.T. 1995. J. Am. Oil Chem. Soc., 72 (4): 449-453.
  • BREMMER D.R., RUPPERTL.D., CLARK J.H., DRACKLEY J.K. 1998. J. Dairy Sci., 81:176-188.
  • CAMBIE R.,C. 1989. Fats for the future. Ellis Horwood Limited, Chichester.
  • CHAO R.R., MULVANEY S.J., HUANG H. 1993. J. Am. Oil Chem. Soc., 70 (2): 139 - 143.
  • CHOUINARD P.Y., GIRARD V., BRISSON G.J. 1998. J. Dairy Sci., 81: 471-481.
  • CICHON R., KOZIKOWSKI W. 1997. Tłuszcz mlekowy w żywieniu człowieka. Nowa Medycyna, 9: 11-16.
  • DANIELEWSKI M„ JACÓRZYŃSKI B„ MIELNICZUK E„ PAWLICKA M„ BALAS J. 1998. Przem. Spoż., 12: 57-59.
  • DEFFENSE E. 1993. J. Am. Oil Chem. Soc., 70 (12): 1193-1201.
  • DROZDOWSKI B. 1996. Lipidy. W: Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności. WNT Warszawa: 167-233.
  • DZIEZAK J.D. 1989. Fats, oils and fat substitutes. Food Technol., 7: 66-74.
  • ENJALBERT F., NICOT M.C., BAYOURTHE C, VERNAY M„ MONCOULON R. 1997. J. Dairy Res., 64:181-195.
  • FOX P.F. 1983. Developments in dairy chemistry - 2 Lipids. Applied Science Publishers Ltd., London - New York.
  • FREDE E„ BUCHHEIM W., SCHTT M. 1995. Mat. Konferencji Naukowej Tłuszcz mlekowy w żywieniu człowieka, Olsztyn: 71-84.
  • FREDE E., PETERS K.H, PRECHT D. 1980. Milchwissenschaft, 35 (5): 287-292.
  • GIBSON J.P. 1991. J. Dairy Sci., 74 ( 9): 3258-3266.
  • G'RECKA D. 1996. Prz. Mlecz., 7: 207-209.
  • GRAJEK W., ŁUKASZYŃSKI D. 1993. Przem. Spoż., 11: 307-310.
  • 2fi. GRALL D.S., HARTEL R.W. 1992. J. Am. Oil Chem. Soc., 69 (8): 741-747.
  • 29. GRUMMER R.R. 1991. J. Dairy Sci., 74: 3244-3257. , 30. GURR M.I. 1989. Fats for the future. Ellis Horwood Limited, Chichester: 41-61.
  • HERMANSEN J.E. 1995. J. Dairy Sci., 78: 872-879.
  • HOLANOWSKI A. 1992. Prz. Mlecz., 8: 187-189.
  • JAKUBOWSKI A., BRĄCZKO M. 1998. Tłusz. Jad., 33 (1-2): 16-32.
  • JAWORSKI J. 1997. Właściwości fizykochemiczne mleka. W: Mleczarstwo, zagadnienia wybrane. Wyd. ART, Olsztyn.
  • JAWORSKI J.1995. Mat. Konferencji Naukowej Tłuszcz mlekowy w żywieniu człowieka, Olsztyn: 5-20.
  • JENKINS T.C. 1998. J. Dairy Sci., 81: 794-800.
  • JENKINS T.C., BATEMAN H.G., BLOCK S.M. 1996. J. Dairy Sci., 79: 585-590.
  • JENSEN R.G., FERRIS A.M., LAMMI-KEEFE C.J. 1991. J. Dairy Sci., 74: 3228-3243.
  • JIMENEZ-FLORES R. 1997. J. Dairy Sci., 80: 2644 - 2650.
  • JUŚKIEWICZ M., KISZA J., STANIEWSKI B. 1993. Acta Acad. Agricult. Techn. Olst. Technol. Aliment., 25: 37-49.
  • KALO P. 1990. Ann. Bull. FIL-IDF, Quest., 490/B: 12-16.
  • KALO P., PARVIAINEN P., VAARA K., ALI-YRRKÖ S., ANTILA M. 1986. Milchwissenschaft, 41 (2): 82 - 85.
  • KANKARE V., ALKIO M. 1993. Agricult. Sci. Finl., 2: 387-393.
  • KANKARE V., ANTILA V., HARVALA T„ KOMPPA V. 1989. Milchwissenschaft, 44 (7): 407-411.
  • KAUFMANN W., BIERNOTH G„ FREDE E„ MERK W., PRECHT D„ TIMMEN H. 1982. Milchwissenschaft, 37 (2): 92-96.
  • KAYLEGIAN K.E., HÄRTEL R.W., LINDSAY R.C. 1993. J. Dairy Sci., 76: 1782 - 1796.
  • KEMPPINEN A„ KALO P. 1993. J. Am. Oil Chem. Soc., 70 (12): 1203-1207.
  • KENNELLY J.J. 1996. Anim. Feed Sci. Technol., 60: 137-152.
  • KISZĄ J„ OZIMEK L. 1979. Zesz. Nauk. ART. Olszt. Technol Żyw., 15: 49-60.
  • KISZA J„ STANIEWSKI B. 1989. Prz. Mlecz., 12:17-21.
  • KRKOSKOVÄ B., VACOVÄ T. 1981. Prüm. Potr., 7: 213- 215.
  • KROLL J., KISZA J. 1990. Prz. Mlecz., 12-14.
  • KRYGIER K. 1997. Przem. Spoż., 4: 11-13.
  • LAI O.M., GHAZALI H.M., CHONG C.L. 1998. J. Am. Oil Chem. Soc., 75(7): 881-886.
  • LARSEN N.E., SAMUELSON E.G. 1979. Milchwissenschaft, 34 (11): 663-665.
  • LEDÓCHOWSKA E. 1995. Tłusz. Jad., 30 (2): 43-48
  • LIN M.P., STAPLES C.R., SIMS C.A., O'KEEFE S.F. 1996. J. Food Sci., 61 (1): 24 - 27.
  • MIDDAUGH R.P., BAER R.J., CASPER D.P., SCHINGOETHE D.J., SEAS S.W. 1988. J. Dairy Sci., 71 (12): 3179-3187.
  • MURPHY J.J., CONNOLLY J.F., MCNEILL G.P. 1995. Livestock Production Science, 44:1-11.
  • NIELSEN E.W., ULLUM J.A. 1989. Dairy technology. Danish Turnkey Dairies Ltd.
  • NIEWIADOMSKI H. 1993. Technologia tłuszczów jadalnych. WNT, Warszawa.
  • O'DONNELL J.A. 1993. J. Dairy Sci., 76: 1797-1801.
  • OZIMEK L„ KISZA J. 1979. Zesz. Nauk. ART. Olszt. Technol. Żyw., 15: 61-79.
  • PALMQUIST D.L., BEAULIEU A.D., BARBANO D.M. 1993. J Dairy Sci., 76(6):1753-1771.
  • PAWŁOWICZ R„ DROZDOWSKI B„ HAZUKA Z. 1996. Pol. J. Food Nutr. Sci., 5/46 (3): 37-48
  • PETRAUSKAITE V, DEGREYT W., KELLENS M„ HUYGHEBAERT A. 1998. J. Am. Oil Chem. Soc., 75(4): 489-493.
  • PISULEWSKI P.M., KAMIŃSKI J„ KOWALSKI M.Z. 1997. Żyw. Człow., XXIV (2): 103-120.
  • PTASZNIK S. 1995. Tlusz. Jad., 30 (1): 18 - 20.
  • PTASZNIK S. 1995 Tlusz. Jad., 30 (2): 60-69.
  • ROUSSEAU D„ HILL A.R., MARANGONI A.G. 1996. Rheology. J. Am. Oil Chem. Soc., 73 (8) 983 - 989.
  • ROUSSEAU D., MARANGONI A.G. 1998. J. Agricult. Food Chem., 46: 2375-2381.
  • SHUKLA A., RIZVI S.S.H. 1996. Milchwissenschaft, 51 (3): 144-148.
  • SHUKLA A., BHASKAR A.R., RIZVI S.S.H., MULVANEY S.J. 1994. J. Dairy Sci., 77(1): 45-54
  • STANIEWSKI B„ KISZA J„ JUŚKIEWICZ M. 1995. Pol. J. Food Nutr. Sci., 4/45 (3): 43-51.
  • STANIEWSKI B. 2000. Rozprawy i monografie. Wyd. UWM, 25.
  • STEPANIAKL. 1998. Przem. Spoż., 11:40-43.
  • STOŁYHWO A. 1997. Prz. Mlecz., 1: 1-6.
  • TIMMS R.E. 1989. Fats for the future. Ellis Horwood Limited, Chichester: 251-261.
  • VARNAM A.H., SUTHERLAND J.P. 1994. Milk and milk products. Technology, chemistry and microbiology. Chapman & Hall, London.
  • WALSTRA P., JENNESS R. 1984. Dairy chemistry and physics. Wiley Interscience, New York.
  • ZANDER Z. 1987. Acta Acad. Agricult. Techn. Olst. Technol. Aliment., 390, Suppl. H, 21.
  • ŻEGARSKA Z. 1988. Acta Acad. Agricult. Techn. Olst. Technol. Aliment., 337, Suppl. D, 22.
  • ŻEGARSKA Z. 1998. Prz. Mlecz., 10: 369-371.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-b843e71c-92a5-4867-8836-a2d328de3677
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.