PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

1996 | 42 | 1 |

Tytuł artykułu

Garbniki, tanoidy i związki pokrewne. II. Galotanoidy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Scharakteryzowano ogólnie garbniki galoilowe i uwypuklono działanie kwasu galusowego. Podano związki, z którymi łączy się kwas galusowy; wyróżniono galoilowe estry bezcukrowe, estry cukrowe i estry złożone. Wymieniono część związków zaliczonych do wymienionych grup, a następnie podkreślono najważniejsze właściwości biologiczne galotanoidów.
EN
Galloil tannins were characterized with peculiar regard to gallic acid. The compounds which gallic acid can join with were given. It was distinguished galloil sugar-free esters, sugar esters and complex esters. Some compounds belonging to above groups were given. The most important biological features were presented.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

42

Numer

1

Opis fizyczny

s.55-63, rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Medyczna, ul.Banacha 1, 02-097 Warszawa
autor

Bibliografia

  • 1. GEORGIJEWSKU W. P., KOMISSARENKO N. F., DMITRUK S. F.: Biologiczeski
  • aktiwnyje wieszczestwa lekarstwiennych rastenij. Nauka, Nowosybirsk 1990, s. 113.
  • 2. GLIŃSKI Z. i wsp.: Med. Wet. 1988. 44,552.
  • 3. HONDA G. i wsp.: Shoyakugaku Zasshi 1984, 38, 221; wg Med. Aromat. Plant Abstr. 1985, Nr 5, 2714.
  • 4. KUCZYŃSKA L. i wsp.: Post. Dermatol. 1992, 9, 149.
  • 5. MACURA A. B., PAWLIK B., FILIP E.: Mikol. Lek. 1995, 2, 5.
  • 6. NOLTING S., SEEBACHER C.: Cieloproxolamin. Wegweister topischer Mycose-Therapie. Universitatsverlag GmbH, Jena 1993.
  • 7. NOWICKI R.: Mikol. Lek. 1995, 2, 111.
  • 8. WAWRZKIEWICZ K. i wsp.: Med. Wet. 1990, 46, 289.
  • 9. WOLSKI T. i wsp.: Sposób otrzymywania preparatu grzybobójczego dla pszczół. Pat. Pol. 155126, 1992.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-b73ac1c4-eebe-4c62-95d0-022d05e9252b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.