PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | 51 | 12 |

Tytuł artykułu

Substytuty podpuszczki otrzymane przy uzyciu drobnoustrojow modyfikowanych metoda inzynierii genetycznej

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Badano wpływ wybranych czynników (takich jak temperatura, kwasowość mleka, dodatek jonów wapnia i sodu do mleka), na koagulację białek mleka przez preparaty: „Chymax", „Chymogen", „Maxiren", które otrzymano przy użyciu drobnoustrojów modyfikowanych metodą inżynierii genetycznej. Badane preparaty mają technologiczne właściwości zbliżone do podpuszczki. Stwierdzono nieznaczne różnice w czasie koagulacji i zwięzłości otrzymanego skrzepu białek mleka, przy użyciu badanych preparatów, co sugeruje różnice w charakterze proteolizy białek w czasie koagulacji mleka.
EN
The influence of temperature, milk acidity and addition of CaCl2 and NaCl to milk on coagulation of milk proteins by the „Chymax", „Chymogen" and „Maxiren" preparations synthesized by genetically modified microorganism was studied. The technological characteristics of the applied enzymes was almost identical to that of natural rennet, however the sligth differences in coagulation time and curd firmnes are observed. This sugests differences in protein proteolysis during coagulation of milk.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

51

Numer

12

Opis fizyczny

s.39-42,wykr.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolniczo-Techniczna, 10-957 Olsztyn-Kortowo
autor
autor

Bibliografia

  • [1] Eisele M., Babuchowski K., Budny J.: 1962. Próba analizy procesu podpuszczkowego ścinania mleka metodą fizyczną, Zesz. Naukowy WSR Olsztyn. 13, 237-243.
  • [2] Fox P. J., O’Sullivan: 1988. Comparison of cheddar cheese manufactured using Gist Brocades „microbial” chymosin and standard calf rennet (Hansens) Report Department of Food Chemistry, University College, Cork-Ireland.
  • [3] Guinee T. P., Wilkinson M.G.: 1992. Rennets in cheese manufacture, 3rd Cheese Symposium. National Dairy Products Research Centre, Moorepark, Fermoy, Co. Cork., 21-28.
  • [4] Harboe M. K.: 1992. Chymogen, a chymosin rennet manufactured by fermentation of Aspergillus niger. Bulletin IDF, No° 269, 3-7.
  • [5] Poznański S., Reps A., Kowalewska J., Rymaszewski J., Jędrychowski L.: 1974. Proteolitic activity of milk coagulating preparations of microbial origin depending on a kind of substrate. Milchwiss., 29, 742-746.
  • [6] Praanning-van dalen D. P., 1992. Application & regulatory position of Maxiren Bulletin of the IDF, No° 269, 8-11.
  • [7] Prokopek D., Meisel H., Frister H., Krusch U., Reuter H., Schlimme E., Teuber M.: 1988. Herstellung von Edamer und Tilsiter Käse mit gentechnologisch aus Kluyveromyces lactis gewonnenom Rinder-Chymosin. Keler Milchwirtsch. Forschungsber., 40, 43-52.
  • [8] Reps A., Poznański S., Babuchowski A., Jędrychowski L.: 1979. Properiétés des Substituts de présure fabriques á partir de Mucor miehei. Le lait., 59, 1-13.
  • [9] Reps A., Poznański S., Jakubowski J.: 1975. Main properties of milk coagulating preparation of microbial origin. Milchwiss., 30, 65-68.
  • [10] Teuber M.: 1990. Production of chymosin by microorganisms and its use for cheesemaking. Bulletin IDF. No° 251, 3-15.
  • [11] Van der Berg G., Koning P. J.: 1990. Gouda cheesemaking with purified calf chymosin and microbiology produced chymosin. Neth. Milk Dairy J., 40, 189-205.
  • [12] Winwood J.: 1989. Rennet and rennet substitutes. Journal of the Society of Dairy Technology, 42, 1-3.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-b61e8417-393e-44ad-9a57-92c3b0e7b39b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.