PL
Żywność ekologiczna jest dla konsumentów synonimem wysokiej jakości oraz gwarancji bezpieczeństwa produkcji. Istnieją pod¬stawy naukowe pozwalające przypuszczać, że warzywa i owoce z produkcji ekologicznej są bogatsze w liczne związki bioaktywne o charakterze przeciwutleniającym. Dlatego uznano za celowe podjęcie prezentowanych badań, porównujących zawartość związ¬ków biologicznie czynnych w owocach papryki. Do doświadczenia użyto dwie odmiany papryki słodkiej Roberta i Ożarowska. W owocach świeżych oraz po mrożeniu oznaczono następujące składniki bioaktywne: witaminę C, karotenoidy (z rozdziałem na frakcje beta-karotenu, likopenu i luteiny), flawonoidy oraz zawartość suchej masy. Zgromadzone wyniki wskazały, że papryka ekologiczna była zasobniejsza w beta-karoten, luteinę i witaminę C w porównaniu do papryki konwencjonalnej. Proces mrożenia miał niekorzystny wpływ na zawartość związków bioaktywnych w owocach papryki.
EN
Organic food is perceived by the consumers with high qua¬lity and guarantees production's safety. There are scientific evidence allowing to assume that organic fruit and vegetables contain more bioactive compounds with antioxidant proper¬ties than plant crops from the conventional farming. Therefore it was found useful to conduct presented studies comparing the content of bioactive compounds in the sweet pepper fruit. Experiment was carried out with two sweet pepper cultivars Ożarowska and Roberta from organic and conventional pro¬duction. The following bioactive compounds in the fresh fru¬its and after freezing were determined: vitamin C, flavonols, carotenoids and dry matter. The results indicated that organic sweet pepper contained more beta-carotene, lutein and vita¬min C in comparison to conventional one. Freezing process affects negatively the content of bioactive substances in the pepper fruit.