PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 18 | 1 |

Tytuł artykułu

Porownanie zawartosci zwiazkow przeciwutleniajacych w owocach papryki swiezej i mrozonej pochodzacej z uprawy ekologicznej i konwencjonalnej

Warianty tytułu

EN
The comparison of the content of antioxidants in fresh and frozen pepper from organic and conventional production

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Żywność ekologiczna jest dla konsumentów synonimem wysokiej jakości oraz gwarancji bezpieczeństwa produkcji. Istnieją pod¬stawy naukowe pozwalające przypuszczać, że warzywa i owoce z produkcji ekologicznej są bogatsze w liczne związki bioaktywne o charakterze przeciwutleniającym. Dlatego uznano za celowe podjęcie prezentowanych badań, porównujących zawartość związ¬ków biologicznie czynnych w owocach papryki. Do doświadczenia użyto dwie odmiany papryki słodkiej Roberta i Ożarowska. W owocach świeżych oraz po mrożeniu oznaczono następujące składniki bioaktywne: witaminę C, karotenoidy (z rozdziałem na frakcje beta-karotenu, likopenu i luteiny), flawonoidy oraz zawartość suchej masy. Zgromadzone wyniki wskazały, że papryka ekologiczna była zasobniejsza w beta-karoten, luteinę i witaminę C w porównaniu do papryki konwencjonalnej. Proces mrożenia miał niekorzystny wpływ na zawartość związków bioaktywnych w owocach papryki.
EN
Organic food is perceived by the consumers with high qua¬lity and guarantees production's safety. There are scientific evidence allowing to assume that organic fruit and vegetables contain more bioactive compounds with antioxidant proper¬ties than plant crops from the conventional farming. Therefore it was found useful to conduct presented studies comparing the content of bioactive compounds in the sweet pepper fruit. Experiment was carried out with two sweet pepper cultivars Ożarowska and Roberta from organic and conventional pro¬duction. The following bioactive compounds in the fresh fru¬its and after freezing were determined: vitamin C, flavonols, carotenoids and dry matter. The results indicated that organic sweet pepper contained more beta-carotene, lutein and vita¬min C in comparison to conventional one. Freezing process affects negatively the content of bioactive substances in the pepper fruit.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

18

Numer

1

Opis fizyczny

s.30-33,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor

Bibliografia

  • [1] Abushita A.A., Hebshr E.A., Daood H.G., Braes P.A.: Determination of antioxidants vitamins in tomatoes, Food Chem., 60 (2), 1997, 207-212.
  • [2] Asami D. K., Hong Y. J., Barrett D. M., Mrthel A. E.: Comparison of the phenolic and ascorbic acid content of freeze - dried and air - dried marionberry, straw¬berry, and corn grown using conventional, organic and sustainable agricultural practices, J. Agric. Food Chem., 51,2003, 1237-1247.
  • [3] Brandt K. Molegard J.P: Organic agriculture does it enhanced or reduce the nutritional value of plant food? J. Agrc. Food Chem., 81,2001, 924-931.
  • [4] Caris-Veynard C Amiot M.J., Tyssandier V, Grasselly D., Buret M., Mikołajczak M., Guilland J-C., Bou- teloup-Demange C., Borel P.: Influence of organic ver¬sus conventional agricultural practice on the antioxidant microconstituent content of tomato and derived purees, consequence on antioxidant plasma status in humans, J. Agrrc. Food Chem., 52, 2004, 6503-6509.
  • [5] Fjelker - Modig S., Bengtsson H., Stegmark R., Naystróm S.: The influence of organic and integrated pro¬duction on nutritional, sensory and agricultural aspects of vegetable raw materials for food production, Acta Ag¬rrc. Scan. Sect. B Sorl Plant Scr., 50, 2000, 102-113.
  • [6] Granado F., Olmedilla B., Blanco I., Rojas-Hidalgo E.: Carotenoid composition in Raw and cooced spanish veg¬etables, J. Am. Soc. Hort. Scr., 40, 1992, 2135-2140.
  • [7] Hallmann E., Rembiałkowska E.: Zawartość związków bioaktywnych w owocach papryki z uprawy ekologicz¬nej i konwencjonalnej, Żyw. Człow. i Met. XXXIV nr 1/2, 2007, 538-543.
  • [8] Lin C.H., Chen B.H., Determinatin of carotenoids in tomato juice by liquid chromatography, J. Chrom. A., 1012, 2003, 103-109.
  • [9] Marin A., Ferreres F., Tomas-Barbetan F.A., Gil M.I.: Characterization and quantitation of antioxidant constit¬uents of sweet pepper {Capsicum annuum L.) J. Agric. Food Chem., 52, 2004, 3861-3869.
  • [10] Norma Polska PN-90 A-75101/03. Oznaczanie zawarto¬ści suchej masy metodą wagową.
  • [11] Norma Polska PN-90 A-75101/11. Oznaczanie zawarto¬ści witaminy C.
  • [12] Pałasiński M.: Ekologiczne uwarunkowania produkcji żywności o odpowiedniej jakości zdrowotnej, Zdrowa Żywność, Zdrowy Styl Życia., 34, 1996, 4.
  • [13] Rembiałkowska E. Adamczyk M., Hallmann E.: Porów¬nanie wybranych cech wartości odżywczej jabłek z pro¬dukcji ekologicznej i konwencjonalnej, Bromat. Chem Toksykol. Suppl., 2004, 201-207.
  • [14] Rembiałkowska E., Hallmann E., Szafirowska A.: Nu¬tritive quality of tomato fruit from organic and conven¬tional cultivation (ICCAS Warsaw, 27 of June-1 July 2005) Culinary Art and Sciences Global and National Perspectrves, ISBN: 1-85899-179X, Publ. SGGW, 2005, 193-202.
  • [15] Rembiałkowska E., Hallmann, Wasiak-Zys G.: Jakość odżywcza i sensoryczna pomidorów z uprawy ekolo¬gicznej i konwencjonalnej, Żyw. Człow. Człon Met. XXX nr 3/4, 2003.
  • [16] Saniawski M., Czapski J.: The effect of methyl j asmonate on lycopene and β -carotene accumulation in ripening red tomatoes, Exper., 39, 1983, 1373-1374.
  • [17] Strzelecka H., Kamińska J., Kowalski J., Wawelska E.: Chemiczne metody badań roślinnych surowców leczni¬czych, Warszawa, PZWL 1978.
  • [18] Szponar L., Traczyk I.: Azotany i azotyny w żywności, racjach pokarmowych i płynach biologicznych, Żyw. Człow. Metab., 22, 1995, 66-77.
  • [19] Tan B.: Analytical and preparative chromatography of tomato paste carotenoids, J. Food Sci., 53(3), 1999, 954¬959.
  • [20] Warman PR., Havard K.A.: Yield, mineral and vitamin contents of organically and conventionally grown cab¬bage, Agric. Ecosys. Environ., 61, 1997, 155-162.
  • [21] Wojtasik A., Baryłko-Pikielna N: Stopień potencjalnego zagrożenia zdrowia ze strony metali ciężkich zawartych w racji pokarmowej, Żyw. Człow. Metab., 22, 1995, 3-16.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-b25eed40-9b8f-4545-976a-a9778ab3769f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.