PL
Przeprowadzono badania zawartości ołowiu i kadmu w surowcach, półproduktach oraz gotowych wyrobach przemysłu piekarskiego z zastosowaniem techniki woltamperometii inwersyjnej. Ustalono, że głównym źródłem zanieczyszczenia tymi metalami są stosowane surowce, np. mąka pszenna zawierała O,1259 mg/kg Pb²⁺ i O,0438 mg/kg Cd²⁺. Proces fermentacji spowodował wzrost stężenia Pb²⁺ o ok. 0,020 mg/kg, zaś Cd²⁺ o ok. 0,008 mg/kg.
EN
Investigation were carried out of the content of lead and cadmium in raw materials, intermediate products and finally backing products using the techniques of inversion voltammetry. The raw materials has been show to be main source of contamination with these metals, i.e. wheatflour contained 0,1259 mg/kg Pb²⁺ and 0,0438 mg/kg Cd²⁺. The process of fermentation was caused the rise of concentration of Pb²⁺ by about 0,20 mg/kg, and Cd²⁺ by about 0,008 mg/kg.