PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | 09 | 2 |

Tytuł artykułu

Badania migracji metali ciezkich z maszyn i aparatow do produktow przemyslu piekarskiego

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przeprowadzono badania zawartości ołowiu i kadmu w surowcach, półproduktach oraz gotowych wyrobach przemysłu piekarskiego z zastosowaniem techniki woltamperometii inwersyjnej. Ustalono, że głównym źródłem zanieczyszczenia tymi metalami są stosowane surowce, np. mąka pszenna zawierała O,1259 mg/kg Pb²⁺ i O,0438 mg/kg Cd²⁺. Proces fermentacji spowodował wzrost stężenia Pb²⁺ o ok. 0,020 mg/kg, zaś Cd²⁺ o ok. 0,008 mg/kg.
EN
Investigation were carried out of the content of lead and cadmium in raw materials, intermediate products and finally backing products using the techniques of inversion voltammetry. The raw materials has been show to be main source of contamination with these metals, i.e. wheatflour contained 0,1259 mg/kg Pb²⁺ and 0,0438 mg/kg Cd²⁺. The process of fermentation was caused the rise of concentration of Pb²⁺ by about 0,20 mg/kg, and Cd²⁺ by about 0,008 mg/kg.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

09

Numer

2

Opis fizyczny

s.16-17,tab.

Twórcy

autor
  • Politechnika Lubelska, Lublin

Bibliografia

  • 1. Gąsiorowski H.: Chleb w żywieniu człowieka zdrowego i chorego. Przegląd piekarski i cukierniczy, nr 2/96.
  • 2. Masłowska J., Wojtysiak K.: Wykorzystanie metody woltamperometrii inwersyjnej do oznaczania śladowych ilości ołowiu, kadmu, cynku i miedzi w napojach i sokach owocowych. Przemysł Spożywczy, nr 10/1991, s. 261.
  • 3. Popko R.: Mikroelementy w produktach spożywczych. Wydawnictwa Uczelniane Politechniki Lubelskiej, Lublin 1991.
  • 4. Popko R., Popko H.: Badanie migracji metali z maszyn i aparatów do produktów spożywczych. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, nr 1/1994, s. 29.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-b02802bf-280a-49b1-a2e1-6e019ebfa892
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.