PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 35 | 1 |

Tytuł artykułu

Metody oceny stanu odzywienia. Zapotrzebowania na skladniki odzywcze u chorych z otyloscia

Warianty tytułu

EN
Nutrition assessment and nutritional equirements in obese patients

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Leczenie żywieniowe chorych otyłych nie budzi większego zainteresowania lekarzy i żywieniowców, dla których głównym problemem są zagadnienia związane z poszukiwaniem najbardziej skutecznych metod leczenia otyłości. Tymczasem coraz więcej chorych otyłych wymaga leczenia szpitalnego zarówno z powodu chorób współistniejących, jak i innych chorób i urazów o ciężkim przebiegu, w leczeniu których podaż pożywienia zastępuje się płynoterapią. Choroby te są przyczyną zwiększonej zachorowalności i śmiertelności ludzi otyłych, u których, podobnie jak wśród ludzi o prawidłowej masie ciała, każda ostra choroba, duży uraz, operacja i/lub uogólnione zakażenie powodują szybki katabolizm białek mięśni i prowadzą do ostrego niedożywienia wymagającego intensywnego leczenia żywieniowego. Większość lekarzy nie zdaje sobie sprawy, że u chorych otyłych oczekiwanie z rozpoczęciem leczenia żywieniowego do czasu, aż chory zużyje nadmiar własnego tłuszczu jest postępowaniem bardzo nieodpowiedzialnym i zagrażającym życiu tych chorych. Istniejące kontrowersje dotyczące oceny stanu odżywienia i zapotrzebowania na składniki odżywcze chorych otyłych powinny być bodźcem do prowadzenia badań nad tym zagadnieniem, a nie do zaniechania jakichkolwiek działań w oparciu o mylną tezę, że chory otyły jest dobrze odżywiony i nie wymaga leczenia żywieniowego w żadnej sytuacji.
EN
Nutrition support in obese hospitalized patients is controversial and most physicians Believe that obese patients are so well nourished that neve need nutrition support. With obesity affecting one-third of population it has become a common condition in hospitalized patients in whom normal feeding is replaced by iv fluids not containing proteins and energy. Obesity is associated with numerous comorbid conditions that predispose obese patients to complications leading to catabolism and protein-energy malnutrition. Thus provision of adequate energy and protein after trauma, surgery or critical illness is necessary to meet energy requirements, attain positive nitrogen balance, and decrease the rate of catabolism. The differences in metabolic activity, lean body mas and adipose tissue between control subjects and obese patients, make precise prediction of energy requirements in the last group very difficult. Therefore the development of nutritional strategy that is effective, would avoid overfeeding and is based on available and inexpensive indexes is highly desirable. The results of available studies support the hypothesis that catabolic obese patients, can liberate body fat for energy while receiving hypoenergetic, high protein nutrition support. Further studies documenting the utility of this approach in a larger groups of obese patients are needed.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

35

Numer

1

Opis fizyczny

s.24-35,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Żywienia Człowieka, Wydział Nauki o Zdrowiu, Akademia Medyczna, Warszawa
autor
  • Zakład Żywienia Człowieka, Wydział Nauki o Zdrowiu, Akademia Medyczna, Warszawa
autor
  • Zakład Żywienia Człowieka, Wydział Nauki o Zdrowiu, Akademia Medyczna, Warszawa

Bibliografia

  • 1. Choban P.S., Flanchaum L.: Nourishing the obese patients. Clin. Nutr., 2000, 19, 305-311.
  • 2. World Health Organization. Obesity: preventing and managing the global epidemic. Report on a World Health Organization consultation on obesity. Geneva, 3-5 June, 1997. Geneva: WHO/NUT/NCD/98.1,1998.
  • 3. Abou-Assi S., Latifi R., O’Keefe S.J.: The treatment of obesity. In: The Biology and Practice of Current Nutritional Support. Ed. R. Latifi, S.J. Dudrick. 2nd ed. Landes Bioscience, Georgetown, Texas, USA, 2003.
  • 4. Kuczmarski R.J., Flegal K.M., Campbell S.M., Johnson C.L.: Increasing prevalence of overweight among US adults: the National Health and Nutrition Examination Surveys, 1960 to 1991. J. Am. Med.Assoc., 1994, 272, 205-211.
  • 5. Mokdad A.H., Serdula M.K., Dietz W.H., et al: The spread of the obesity epidemic in the United States, 1991-1998 J. Am. Med. Assoc., 1999, 282, 1519-1922.
  • 6. Allison D.B., Fontaine K.R., Manson J.E., et al.: Annual deaths attributable to obesity in the United States 1999, 282, 1523-1529.
  • 7. Deitel M.: Overweight and obesity worldwide now estimated at 1,7 bilion people. Obes. Surg., 2003, 13, 329-330.
  • 8. Rywik S., i wsp. Program POL-MONICA Warszawa. Kompleksowa ocena stanu zdrowia ludności Warszawy w roku 1993 i jego zmian w latach 1984-1993. Warszawa, Inst. Kardiologii, 1995.
  • 9. Szostak W.B.: Otyłość - ważny, a trudny problem w praktyce lekarskiej. Terapia i Leki 2000, 5,10-15.
  • 10. Jarosz M., Kłosiewicz-Latoszek L.: Otyłość. Zapobieganie i leczenie. Warszawa, Wyd. Lek. PZWL., 2006.
  • 11. Biela U., Pająk A., Kaczmarczyk-Chałas K., i wsp.: Częstość występowania nadwagi i otyłości u kobiet i mężczyzn w wieku 20-74 lat. Wyniki programu WOBASZ. Kardiol. Pol., 2005, 63, (Supl. 4), 632-635.
  • 12. Calle E., Thun M., Petrelli J., et al.: Body Mass Index and mortality in a prospective cohort of US adults. N. Eng. J. Med., 1999,341,1097-1104.
  • 13. Weinsier R.L.: Hospital malnutrition: a prospective evaluation of general medical patients during the course of hospitalization. Am. J. Clin. Nutr., 1979, 32,418-423.
  • 14. Inu A., Meguid M.M.: Cachexia and obesity: two sides of one coin? Curr. Op. Clin. Nutr. Metab. Care 2003,6,395-399.
  • 15. Elia M.: Metabolic response to starvation, injury and sepsis. In: Artificial Nutrition Support in Clinical Practice. Ed.: Payne James J., Grimble G., Silk D. London, GMM, 2001.
  • 16. Svačina S.: Overnutrition - functional and clinical consequences. In: Basics in Clinical Nutrition. Red: L. Sobotka. wyd. III. Praga, Galen, 2001.
  • 17. Barendregt K., Soeters P.B., Allison S.P., Sobotka L.: Simple and stress starvation. In: Basics in Clinical Nutrition. Red: L. Sobotka. wyd. III Praga, Galen, 2001.
  • 18. Szczygieł B: Leczenie żywieniowe. W: Przegl. Piśm. Chir. Red. W. Noszczyk. Wyd. Fundacja Pol. Przeg. Chir. Warszawa, 2001, tom 8.
  • 19. Choban P.S., Flanchaum L.: Impact of obesity on surgical outcome. A review J. Amer. Call. Surg., 1986, 44, 747-755.
  • 20. Zadak Z.: Kalorymetria pośrednia w planowaniu zapotrzebowania energetycznego podczas żywienia pozajelitowego. W: Żywienie pozajelitowe i dojelitowe w chirurgii. Red: B. Szczygieł, J. Socha. Warszawa, Wydawn. Lek. PZWL, 1994.
  • 21. Dickerson R.N., Rosato E.F., Mulle J.L.: Net protein metabolism with hypocaloric parenteral nutrition in obese stressed patient. Am. J. Clin. Nutr., 1986, 44, 747-753.
  • 22. Burge J.C., Goon A., Choban P.S., et al.: Efficacy of hypocaloric total parenteral nutrition in hospitalized obese patients: a prospective, double - blind randomized trial. JPEN 1994, 18, 203-207.
  • 23. Choban P.S., Burge J.C., Scales D., et al.: Hypocaloric nutrition support in hospitalized obese patients. A simplified method for clinical application. Am. J. Clin. Nutr., 1999, 69,461-466.
  • 24. Pirlich M., Schutz T., Norman K., et al.: The German hospital malnutrition study. Clin. Nutr., 2006,25,563-572.
  • 25. Zawadzka P., Grzymisławski M.: Assessment of malnutrition in a group of patients with inflammatory bowel disease. Gastroenterol. Pol., 2006,13, 288-297.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-ac6d7a1c-2ecb-4e1f-a240-2ea75d7bc531
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.