PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1994 | 38 | 11 |
Tytuł artykułu

Nowy model samoczynnego maceratora

Autorzy
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Prezentowany model samoczynnego maceratora składa się z pojemnika z umieszczonym wewnątrz cyrkulatorem w kształcie lejka. Cyrkulator jest zaopatrzony w siatkę, na której umieszcza się rozdrobniony materiał. Po napełnieniu pojemnika rozpuszczalnikiem rozpoczyna się samoczynny proces maceracji wywołany różnicą gęstości ekstraktu i czystego rozpuszczalnika, który ciągle zasila surowiec na siatce. Doświadczenia prowadzono w skali laboratoryjnej badając tempo rozpuszczania karmelków i tempo maceracji suszonych śliwek za pomocą wody destylowanej. Wyniki porównywano z metodami tradycyjnymi. Okazało się, ze jedynie metody z ciągłym mieszaniem - kosztowne energetycznie - były szybsze: nowy aparat dawał wyniki zdecydowanie korzystniejsze w stosunku do sposobów z okresowym mieszaniem czy bez mieszania, dlatego też rokuje dobre nadzieje na wdrożenie przemysłowe.
EN
The arrangement consists of a reservoir containing a funnel - shaped circulatore. Inside of a circulatore, in its upper part, there is a net on which crumbled raw material is placed. The reservoir is filled by as much quantity of a solvent as to cover raw material on the net. The solution flows down by the tube of the circulatore to the bottom of the reservoir and a fresh solvent inundates the material on the net, so a natural recycle takes place. Experiments were carried out on laboratory scale. Extraction process with distilled water was tested using crystals of sugar and dried plums. Effects were compared with the traditional methods of maceration. Only the methods with intensive agitation were better than presented process, so the new macerator can be used in the food industry, chemical and pharmaceutical industry as well.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
38
Numer
11
Opis fizyczny
s.17-18,wykr.,rys.,bibliogr.
Twórcy
autor
autor
Bibliografia
  • [1] Boryniec A., Skwarski T.: Technologia włókien sztucznych. Warszawa 1969, s. 77-78.
  • [2] Pizlo A.: The simple method of extraction or dissolving. International JUFoST Symposium on optimal utilization of raw materials in food production under limited energy supply, 22-24 september 1986, Kraków, Abstracts, s. 57.
  • [3] Pizlo A., Harlak M.: Nowy aparat do ługowania i jego przydatność do produkcji nalewów. Praca wykonana w Instytucie Technologii Produkcji Rolniczej AR Kraków, Filia w Rzeszowie, 1985 r., niepublikowana.
  • [4] Pizlo A., Krauze R., Moskwa A.: Urządzenie do wytwarzania nalewów. Opis Ochronny Wzoru Użytkowego nr 44757, 1986 r.
  • [5] Warzylek M.: Otrzymywanie i ocena destylatu z surowców mieszanych. Praca wykonana w Instytucie Technologii Produkcji Rolniczej AR Kraków, Filia w Rzeszowie, 1988 r., niepublikowana.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-a7eee3f1-42b4-477b-947c-e39e1ceae512
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.