PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
1999 | 52 | 1-2 |
Tytuł artykułu

Initial studies of the populations of fungi and bacteria in the soil under the influence of the cultivation of spring wheat and winter wheat in a growth chamber

Autorzy
Warianty tytułu
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The purpose of the studies was to determine the populations of fungi and bacteria after the cultivation of spring wheat and winter wheat. As a result of the studies it was found out that winter wheat had a stimulating effect on the total number of bacteria, especially Pseudomonas spp.. On the other hand, spring wheat had a smaller influence on the growth of bacteria, while stimulating the growth of the number of fungi. Among the bacteria and saprophytic fungi isolated from the soil after the cultivation of particular plants there were microorganisms having antagonistic effect towards phytopathogens. Three times as many antagonists were found in the soil after the cultivation of winter wheat as after the cultivation of spring wheat.
PL
Celem badań było określenie populacji grzybów i bakterii ukształtowanych w glebie po uprawie pszenicy jarej i pszenicy ozimej. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że pszenica ozima miała stymulujący wpływ na ogólną liczbę bakterii, a w tym szczególnie na bakterie Pseudomonas spp. Natomiast pszenica jara miała mniejszy wpływ na rozwój bakterii, a stymulowała wzrost liczebności grzybów. Wśród bakterii i grzybów saprofitycznych wyizolowanych z gleby po uprawie poszczególnych roślin były mikroorganizmy o antagonistycznym oddziaływaniu względem fitopatogenów. Trzykrotnie więcej antagonistów było w glebie po uprawie pszenicy ozimej, aniżeli po uprawie pszenicy jarej.
Wydawca
-
Czasopismo
Rocznik
Tom
52
Numer
1-2
Opis fizyczny
p.161-166
Twórcy
autor
  • Agriculture University, Leszczynskiego 7, 20-069 Lublin, Poland
Bibliografia
  • Darcy A.L., 1982. Studay of soya and lens exudates. I. Kinetics of exudation of phenolic compounds, amino acids and sugars in the first days of plant growth. Plant Soil, 68: 399-403.
  • Funck-Jensen D., Hockenhull J., 1984. Root exudation, rhizosphere microorganisms and disease control. Växtshyddsnotiser 48, 3-4: 49-54.
  • Grzebisz W., 1991. Ocena stanowiska po pszenicy ozimej uprawianej w zmianowaniu ze wzrastającym udziałem zbóż. Rocz. AR w Poznaniu, CCXXVI: 53-62.
  • Huber D.M., Watson R.D., 1970. Effects of organie amendments on soil-borne pathogens. Phytopathology, 60: 22-26.
  • Łacicowa B., Pięta D., Kiecana I., 1997. Grzyby powodujące choroby podsuszkowe jęczmienia jarego (Hordeum vulgare L.) uprawianego w monokulturze z uwzględnieniem Aureobasidium pullulans (de Bary) Arnaud. Ann. UMCS, sec. EEE.V: 237-254.
  • Malicki L., 1969. Resztki pożniwne niektórych roślin uprawianych na glebach wytworzonych z lessów. Ann. UMCS, s.E, XXIV, 10: 155-156.
  • Mańka K., 1974. Zbiorowiska grzybów jako kryterium oceny wpływu środowiska na choroby roślin. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln., 160: 9-23.
  • Mańka K., Kowalski S., 1968. Wpływ zespołów grzybów glebowych z dwu szkółek leśnych (sosnowej i jesionowej) na rozwój grzyba zgorzelowego Fusarium oxysporum Schl. Pozn. Tow. Przyj. Nauk, 25: 197-205.
  • Mańka K., Mańka M., 1992. A new method for evaluating interaction between soil inhibiting fungi and plant pathogen. Bull. OILB/SROP, XV: 73-77.
  • Martyniuk S., Masiak D., Stachyra A., Myśków W., 1991. Populacje drobnoustrojów strefy korzeniowej różnych traw i ich antagonizm w stosunku do Gaeumannomyces graminis var. tritici. Pam. Puł. Pr. IUNG, 98: 139-144.
  • Metzler B., 1991. Application, nutritional factors, population dynamics and detection antagonists. W: Beemster A.B.R. i wsp. (Eds): Biotic Interactions and Soil-Borne Diseases, Elsevier: 387- 391.
  • Myśków W., 1989. Związek między aktywnością biologiczną gleby a jej żyznością i urodzajnością. Biologiczne metody podnoszenia żyzności i urodzajności gleb. Mat. Szkol. Puławy,: 51- 58.
  • Pałys E., 1980/81. Masa korzeniowa zbóż jarych na glebie płowej wytworzonej z lessów. Cz. I. Dynamika masy korzeniowej. Ann. UMCS, s. E, XXXV/XXXVI, 9: 59-68.
  • Pawłowski F., Wesołowski M., 1980/81. Masa korzeniowa roślin w zmianowaniach o różnym udziale zbóż. Ann. UMCS, s. E, XXXV/XXXVI, 8: 81-87.
  • Pięta D., Patkowska E., 1997. Stosowanie mikroorganizmów antagonistycznych do zwalczania chorobotwórczych grzybów. Biul. Warzyw. XLVI: 31-40.
  • Rovira A.D., 1965. Plant root exudates and their influence upon soil microorganisms. In: Baker K.F., Snyder W.C. Ecology of soil-borne pathogens. Univ.Calif. Press Berkeley, Los Angeles.
  • Rovira A.D., 1969. Plant root exudates. Bot. Rev., 35: 35-57.
  • Schoruvitz R., Zeigler H.,1989. Interaction of maize roots and rhizosphere microorganisms. Z. Pflanzenkranch. Bodenh.,152: 217-222.
  • Schroth M.N., Hildebrand D.C., 1964. Influence of plant exudates on root infecting fungi. Ann. Rev. Phytopath., 2: 101-132.
  • Solarska E., 1996. Kształtowanie się zbiorowisk grzybów i bakterii w glebie pod uprawą chmielu w zależności od zabiegów agrotechnicznych ograniczajacych werticilliozę (Verticillium alboatrum). Wyd. IUNG, Puławy, rozpr. nauk.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-9167a95c-aa8a-4464-a672-247408aea3d9
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.