EN
The purpose of the studies was to determine the populations of fungi and bacteria after the cultivation of spring wheat and winter wheat. As a result of the studies it was found out that winter wheat had a stimulating effect on the total number of bacteria, especially Pseudomonas spp.. On the other hand, spring wheat had a smaller influence on the growth of bacteria, while stimulating the growth of the number of fungi. Among the bacteria and saprophytic fungi isolated from the soil after the cultivation of particular plants there were microorganisms having antagonistic effect towards phytopathogens. Three times as many antagonists were found in the soil after the cultivation of winter wheat as after the cultivation of spring wheat.
PL
Celem badań było określenie populacji grzybów i bakterii ukształtowanych w glebie po uprawie pszenicy jarej i pszenicy ozimej. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że pszenica ozima miała stymulujący wpływ na ogólną liczbę bakterii, a w tym szczególnie na bakterie Pseudomonas spp. Natomiast pszenica jara miała mniejszy wpływ na rozwój bakterii, a stymulowała wzrost liczebności grzybów. Wśród bakterii i grzybów saprofitycznych wyizolowanych z gleby po uprawie poszczególnych roślin były mikroorganizmy o antagonistycznym oddziaływaniu względem fitopatogenów. Trzykrotnie więcej antagonistów było w glebie po uprawie pszenicy ozimej, aniżeli po uprawie pszenicy jarej.