PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 10 | 1 |

Tytuł artykułu

Temperature-influenced growth and survival of burbot Lota lota [L.] larvae fed live food under controlled conditions

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The growth and survival of burbot Lota lota (L.) larvae reared from the first feeding on freshly hatched Artemia franciscana nauplii at 12, 15, 18, 21, and 24ºC was compared in a 20-day experiment. Nauplii of the commercial strain Artemia proved to be an excellent start diet for L. lota larvae. The best fish growth was found at 21ºC where they attained a final average total length of 14.4 mm and an average body weight of 37.1 mg. The highest final survival rates of 90 and 92% were recorded at 12 and 15ºC, respectively. At all higher water temperatures, larval final survival rates were significantly lower, with the minimum value of 41% at 24ºC. In light of these results, it is evident that either temperatures lower or higher than 21ºC are outside of the optimal range for L. lota larvae as they produce relatively slow growth or poor survival or both.
PL
Celem pracy było zbadanie wpływu temperatury wody (12,15,18, 21 i 24°C) na wzrost i przeżywal- ność larw miętusa Lota lota (L.) karmionych naupliusami Artemia franciscana w kontrolowanych warunkach środowiskowych. Larwy o początkowej średniej długości całkowitej 3,61 mm podchowywano od dziesiątego dnia po wykluciu przez 20 dni w zagęszczeniu 18 sztuk na dm³. Najlepszy ich wzrost zanotowano w 21°C, w której na zakończenie doświadczenia osiągnęły średnią długość całkowitą 14,4 mm i średnią masę ciała 37,1 mg, przy przeżywalności 72% (tab. 1). Larwy uzyskały najmniejsze średnie końcowe rozmiary w najniższej temperaturze 12°C (długość całkowita 9,8 mm, masa ciała 11,1 mg), jednak przy bardzo wysokiej przeżywalności 90%. Największe śnięcia odnotowano w najwyższej temperaturze, zwłaszcza w początkowych dniach doświadczenia (rys. 1), wskutek czego końcowa przeżywalność miętusa osiągnęła tam zaledwie 41%. Wyniki doświadczenia udowodniły, że świeżo wyklute żywe naupliusy komercyjnego szczepu solowca mogą być doskonałym pierwszym pokarmem larw miętusa, podchowywanych w szerokim przedziale temperatury wody w warunkach kontrolowanych. W świetle wyników naszych badań temperatura 21 °C okazała się najbliższą optymalnej dla wzrostu miętusa w larwalnym okresie życia.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

10

Numer

1

Opis fizyczny

p.109-113,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • The Stanislaw Sakowicz Inland Fisheries Institute in Olsztyn, Olsztyn, Poland
autor
  • The Stanislaw Sakowicz Inland Fisheries Institute in Olsztyn, Olsztyn, Poland
autor
  • The Stanislaw Sakowicz Inland Fisheries Institute in Olsztyn, Olsztyn, Poland

Bibliografia

  • Antychowicz J. 1996 - Fish diseases and intoxications - SGGW, Warszawa, 359 pp. (in Polish).
  • Ghan D., Sprules W.G. 1993 - Diet, prey selection, and growth of larval and juvenile burbot Lota lota (L.) - J. Fish Biol. 42: 47-64.
  • Harsányi A., Aschenbrenner P. 1992 - Die Rutte Lota lota (Linnaeus, 1758) - Biologie und Aufzucht - Fischer & Teichwirt 10: 372-376.
  • Kainz E., Gollmann H.P. 1996 - Laichgewinnung, Erbrütung und erste Aufzuchtversuche bei Aalrutten (Lota lota) - Österr. Fisch. 49: 154-160.
  • Kujawa R., Kucharczyk D., Mamcarz A. 1999 - The rearing methods of burbot (Lota lota L.) fry under controlled conditions - European Aquaculture Society, Special Publication 27:135-136.
  • Ryder R.A., Pesendorfer J. 1992 - Food, habitat, and community interactions of young-of-the-year burbot, Lota lota L., in a Precambian Shield lake - Hydrobiologia 243/244: 211-227.
  • Shiri Harzevili A., De Charleroy D., Auwerx J., Van Slycken J., Dhert P., Sorgeloos P. 2000 - Larval rearing of burbot (Lota lota L.) using rotifer Brachionus calyciflorus as start food - International Symposium - Freshwater Fish Conservation: Options for the Future - Algarve, Portugal, 30.10-04.11.2000,52-53.
  • Sokal R.R., Rohlf J.R. 1969 - Biometry. The principles and practice of statistics in biological research - San Francisco, H.F. Freeman and Co., 776 pp.
  • Sorokin V.N. 1968 - Biologiya molodi nalima (Lota lota L.) - Vopr. Ikhtiol. 8: 586-591.
  • Steiner V., Schotzko N., Kletzl M., Kainz E. 1996 - Ein Beitrag zur wirtschaftlichen Aufzucht kleiner, sensibler Fischlarven am Beispiel der Aalrutte (Lota lota L.) - Österr. Fisch. 49: 160-172.
  • Wolnicki J. 2001 - Perspectives for mass production of the burbot Lota lota (L.) stocking material in light of the most recent scientific studies in Poland and abroad - Przegląd Rybacki 2: 35-38 (in Polish).
  • Wolnicki J., Kleszcz M., Kamiński R., Korwin-Kossakowski M., Myszkowski L. 1999 - Burbot: A new species in Polish aquaculture (chosen aspects of spawning, rearing fry in ponds and controlled larvae rearing) - In: IV Krajowa Konferencja Rybackich Użytkowników Jezior (Ed.) A. Wołos, IRS Olsztyn, 99-105 (in Polish).
  • Wolnicki J., Myszkowski L., Kamiński R. 2001 - Influence of water temperature on growth, survival, condition and biological quality of juvenile burbot Lota lota (L.) - Arch. Pol. Fish. 9: 79-86.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-90004d09-c070-4c03-975b-4f1dd3c06033
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.