PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 36 | 2 |

Tytuł artykułu

Zawartość wybranych witamin w całodziennych racjach pokarmowych studentów Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku w latach 2003-2004 i 2008-2009

Warianty tytułu

EN
Assessment of the levels of chosen vitamins in the diets of students from the Medical University of Bialystok in the years 2003-2004 and 2008-2009

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W oparciu o 24 godzinny wywiad żywieniowy dokonano oceny zawartości wybranych witamin (B1, B2, B6, PP i C) w całodziennych racjach pokarmowych studentów medycyny w latach 2003/2004 i 2008/2009. W jadłospisach badanych kobiet odnotowano utrzymującą się wysoką podaż witamin B1, B2, B6, oraz PP (głównie w I roku badania). W przypadku diet mężczyzn wykazano utrzymujące się w ciągu dwóch lat badań wysokie spożycie witamin B1, B2 oraz B6. Niedobory wystąpiły w podaży witamin C i PP, głównie w jadłospisach mężczyzn.
EN
The levels of chosen vitamins (B1, B2, B6, PP and C) in daily food rations of medical students were assessed based on 24h dietary recall in the years 2003/2004 and 2008/2009. The diets of female participants were characterized by a persistent high intake of vitamins B1, B2, B6 and PP (especially in the study year I). The diets of male students showed high levels of vitamins B1, B2 and B6 in both study years. Deficiencies were noted in the dietary intake of vitamins C and PP, mainly in men.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

36

Numer

2

Opis fizyczny

s.320-324,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Uniwersytet Medyczny w Bialymstoku, Bialystok
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Pazik-Graczyk A., Długaszek M.: Rola antyoksydantów w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Żyw. Człow. Metab., 2003, 30, 3/4, 677-681.
  • 2. Kłosiewicz-Latoszek L., Ziółkowska A.: Znaczenie witamin w profilaktyce i leczeniu chorób sercowo-naczyniowych. Żyw. Człow. Metab., 2005, supl. 1, cz II, 1220-1224.
  • 3. Nadolna I., Wiśniewska W., Kunachowicz H.: Wartość odżywcza całodziennych racji pokarmowych odtwarzanych w kilku regionach kraju. Część V. Zawartość witamin grupy B. Roczn. PZH, 1991, 42, 3, 245-253.
  • 4. Szewczyński J., Ostrowska A.: Porównanie sposobu żywienia słuchaczek medycznych szkół zawodowych w latach 1985/86 i 1995/96. Bromat. Chem. Toksykol., 1999, 32, 3, 293-296.
  • 5. Szponar L., Wolnicka K., Rychlik E.: Album fotografii produktów i potraw. Warszawa, Instytut Żywności i Żywienia, 2000.
  • 6. Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B. (red): Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Warszawa, Instytut Żywności i Żywienia, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2008.
  • 7. Olędzka R., Moczydłowska I., Rogalska-Niedźwiedź M. i wsp.: Ocena ilościowa sposobu żywienia studentów Wydziału Chemicznego Politechniki. Bromat. Chem. Toksykol., 2002, 35, 4, 315-322.
  • 8. Szewczyński J., Ostrowska A.: Przeobrażenia sposobu żywienia studentów Akademii Medycznej w Warszawie w latach 1970-2000. Bromat. Chem. Toksykol., 2004, 37, 4, 381-386.
  • 9. Szewczyński J., Ostrowska A.: Ocena wartości odżywczej całodziennych racji pokarmowych studentów Akademii Medycznej w Warszawie w latach 1985/86 i 1994/95. Bromat. Chem. Toksykol., 1996, 29, 3, 309-313.
  • 10. Olędzka R., Kozłowska B., Wiśniewska J. i wsp.: Ocena jakościowa i ilościowa sposobu żywienia studentów Wydziału Farmaceutycznego Akademii Medycznej w Warszawie w zależności od roku studiów i miejsca zamieszkania w latach 1997/1998 i 1999/2000. Bromat. Chem. Toksykol., 2003, supl., 237-242.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-8d365496-23c2-4c37-800c-a8921be99d73
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.