PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 06 | 4 |

Tytuł artykułu

Quantification of S ambient concentrations by sorption-cumulative method of the Slovac Republic in the Region of Upper Nitra

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Emission of sulphur compounds was absorbed from the atmosphere to an alkaline surface of a filter containing sodium carbonate in the region of Nitra - Malanta. Sulphates were determined by titration with ethanolic solution of Ba(C104)2. Results from January 1st - December 31st 1999 show that mean S02 concentrations at Nitra were 18.3 ug.m-3 S02 and 15.4 mg ■ m-2- d-1 SO2. The average (January 1st - December 31st 2000) value of area fallout was 11.6 mg m-2 d -1 S02 and the value of content concentration was 14.9 ug m-3 S02. The area fallout of emission of S is connected with the given meteorological situation (precipitation, average temperature, direction and speed of wind). The fact was confirmed by the results of our experiment.
PL
Związki siarki były absorbowane z atmosfery w okolicach Nitry-Malanty na alkaliczną powierzchnię flitru zawierającego węglan sodu. Siarczany określano za pomocą miareczkowania roztworem etanolowym Ba(C104)2. Wyniki otrzymane od 1 stycznia to 31 grudnia 1999 wskazują, że średnie stężenia S02 w obszarze Nitry wynosiły 18,3 ug m-3 S02 i 15,4 mg m-2- d-1 SO2. Średnia wielkość opadu wynosiła 11.6 mg m-2 d-1 S02 a stężenie zawartości - 14.9 ug m-3 S02. Opad powierzchniowy emitowanej S jest zależy od sytuacji meteorologicznej (opady, średnie temperatury, kierunek i siła wiatru). Ten fakt został potwierdzony w naszych badaniach.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

06

Numer

4

Opis fizyczny

p.709-714,fig.

Twórcy

autor
  • Slovak University of Agriculture, Tr.A.Hlinku, 949 01 Nitra, Slovac Republic
autor
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-814789cc-2ea7-4743-b59c-641cf10faae5
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.