PL
Praca jest częścią badań, których celem było uzupełnienie wiedzy dotyczącej sposobu żywienia osób po 65. roku życia, mieszkańców miast śląskich. Celem niniejszej pracy było określenie zawartości witamin i składników mineralnych w diecie starszych mieszkańców Śląska. Badaniami objęto 135 kobiet i 92 mężczyzn. Badania przeprowadzono metodą wywiadu 24-godzinnego. Obliczono spożycie witamin i składników mineralnych. Uzyskane wyniki porównano z normami żywienia dla ludności w Polsce opracowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia w 2008 roku. W analizowanych dietach osób starszych stwierdzono nieprawidłowości w zawartości witamin i składników mineralnych. W grupie kobiet i mężczyzn spożycie witamin: B1, B2, B6, D, E było niższe od przyjętych norm. Jedynie w przypadku witaminy C i A procent realizacji normy wynosił 100% lub więcej. Spożycie większości analizowanych składników mineralnych było niższe od zaleceń. Występowały niedobory potasu, wapnia i magnezu. Natomiast zbyt wysokie było spożycie fosforu i sodu, zarówno w grupie kobiet, jak i mężczyzn.
EN
The following paper is a part of researches aimed at supplementing the knowledge regarding the dietary habits of persons over the age of 65 residing in the Silesian cities. The main goal of this work has been to define the content of vitamins and minerals in the diet of elderly residents of the Silesian region. Research has been conducted among 135 women and 92 men using 24-h dietary recall. Intake of vitamins and minerals has been estimated. Obtained results have been compared with Polish Dietary Reference Intakes developed by National Food and Nutrition Institute in 2008. Incorrectness in the content of vitamins and minerals within the analyzed diets of elderly individuals has been found. Intake of vitamin B1, B2, B6, D, E in the group of women and men has been lower than EAR or AI values. Only in case of vitamin C and A, percentage of norm realization has constituted 100 or more. Intake of the majority of analyzed minerals has been lower than EAR or AI values. Deficiencies of potassium, calcium and magnesium have been stated. Intake of phosphorus and sodium has been too high both in the group of women and men.