PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2004 | 50 | 3-4 |

Tytuł artykułu

Chromatographic analysis of phenolic acids present in vegetative and generative parts of Xanthium strumarium L.

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
In this study the results of chromatographic analysis of phenolic acids isolated from vegetative and generative parts of X. strumarium L. are presented. The plants were collected in Pharmacognostic Garden, Lublin, Poland. Free phenolic acids and those released after acidic and basic hydrolysis were subjected to TLC and HPLC analyses. The following seven phenolics were identified: caffeic, gallic, protocatechuic, chlorogenic, vanillic, syringic and ferulic acids. The percentage content of phenolics is about 0.2393-0.2815% for herb, 0.2395-0.26627% for fruit, and 0.09138-0.09393% for root.
PL
Celem pracy jest zaprezentowanie wyników analizy chromatograficznej frakcji kwasów fenolowych wyizolowanych z nadziemnych i podziemnych organów rzepienia pospolitego. Material roślinny użyty do badań pochodził z Ogrodu Farmakogostycznego Katedry i Zakladu Farmakognozji AM w Lublinie. Wyizolowane frakcje fenolokwasów (wolne fenolokwasy oraz fenolokwasy uwolnione po hydrolizie kwasowej i zasadowej) poddano badaniom chromatograficznym. Na podstawie ana­lizy TLC i HPLC zidentyfikowano siedem fenolokwasów: kawowy, galusowy, protokatechowy, chlo- rogenowy, syryngowy, wanilinowy i ferulowy. Oznaczono zawartość procentową sumy kwasów fe­nolowych i wynosi ona kolejno 0,2393-0,2815% dla ziela, 0,2395-0,26627% dla owoców i 0,09138-0,09393% dla korzeni.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

50

Numer

3-4

Opis fizyczny

p.23-29,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Skubiszewski Medical University, Chodzki 1, 20-093 Lublin, Poland
autor
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Bown D, Wielka Encyklopedia Ziół. Warszawa, MUZA SA, 1999: 222.
  • 2. Hsu FL, Chen YC, Cheng JT, Chemistry of Chinese Herb Drugs. Taipei, Brion Research Institute, 1979: 160.
  • 3. Wolski T, Zwolan W, Wiad Ziel 2002; 11: 20.
  • 4. Kohlmiinzer S, Farmakognozja. Warszawa, PZWL, 1998: 219-238.
  • 5. Hsu FL, Chen YC, Cheng JT, CafFeic acid as active principle from the fruit of Xanthium strumarium to lower plasma glucose in diabetic rats. Planta Med 2000; 66: 228.
  • 6. Nollet LML (eds), Food Analysis by HPLC. New York, Marcel Dekker, 2002: 775-824.
  • 7. Polish Pharmacopoea VI. Warszawa, PTF, 2002: 880-881.
  • 8. Ibrahim RK, Towers CHN, The identification, by chromatogaphy, of plant phenolic acids. Arch Biochem Biophys 1960; 87: 125-128.
  • 9. Zwolan W, Wolski T, Badania nad skladem chemicznym rzepienia pospolitego Xanthium strumarium L. In: Materiały zjazdowe XLVI Zjazdu Naukowego PTCH; 2003 Sept 15-18; Lublin, Poland, 2003: 947.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-80d7137b-97fc-4b38-9f3b-a9412c60d41c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.