EN
In this study the results of chromatographic analysis of phenolic acids isolated from vegetative and generative parts of X. strumarium L. are presented. The plants were collected in Pharmacognostic Garden, Lublin, Poland. Free phenolic acids and those released after acidic and basic hydrolysis were subjected to TLC and HPLC analyses. The following seven phenolics were identified: caffeic, gallic, protocatechuic, chlorogenic, vanillic, syringic and ferulic acids. The percentage content of phenolics is about 0.2393-0.2815% for herb, 0.2395-0.26627% for fruit, and 0.09138-0.09393% for root.
PL
Celem pracy jest zaprezentowanie wyników analizy chromatograficznej frakcji kwasów fenolowych wyizolowanych z nadziemnych i podziemnych organów rzepienia pospolitego. Material roślinny użyty do badań pochodził z Ogrodu Farmakogostycznego Katedry i Zakladu Farmakognozji AM w Lublinie. Wyizolowane frakcje fenolokwasów (wolne fenolokwasy oraz fenolokwasy uwolnione po hydrolizie kwasowej i zasadowej) poddano badaniom chromatograficznym. Na podstawie analizy TLC i HPLC zidentyfikowano siedem fenolokwasów: kawowy, galusowy, protokatechowy, chlo- rogenowy, syryngowy, wanilinowy i ferulowy. Oznaczono zawartość procentową sumy kwasów fenolowych i wynosi ona kolejno 0,2393-0,2815% dla ziela, 0,2395-0,26627% dla owoców i 0,09138-0,09393% dla korzeni.