PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | 06 | 3 |

Tytuł artykułu

Zroznicowanie genetyczne szczepow drozdzy fermentujacych ksyloze

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy podjęto próbę wykorzystania metody PCR do różnicowania gatunków drożdży fermentujących ksylozę: Pichia stipitis, Yamadazyma stipitis, Candida shehatae i Pachysolen tannophilus.
EN
In this study was made an attempt to use polymerase chain reaction (PCR) method to differentiation of ksylose fermenting yeast species: Pichia stipitis, Yamadazyma stipitis, Candida shehatae i Pachysolen tannophilus.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

06

Numer

3

Opis fizyczny

s.17-21,fot.,rys.,bibliogr.

Twórcy

  • Akademia Rolnicza, 50-375 Wroclaw, ul.C.K.Norwida 25

Bibliografia

  • [1] Baleiras Couto M. M., Hartog B. J., Huis in’t Veld Hofstra H., Vossen J. M. B. M.: Identification of spoilage yeasts in a food-production chain by microsatellite polymerase chain reaction fingerprinting, Food Microbiol., 13, 59 - 67, 1996.
  • [2] Erlich H. A., Gelfand D., Sninsky J. J.: Recent advances in the polymerase chain reaction, Science, 252, 1643 - 1651, 1991.
  • [3] Kurtzman C. P., Robnett C. J.: Phylogenetic relationships among species of Saccharomyces, Schizo-saccharomyces, Debaromyces and Schwanniomyces determined from partial ribosomal RNA sequences, Yeast, 7, 61 - 72, 1991.
  • [4] Lieckfeldt E., Meyer W., Bőrner T.: Rapid identification and PCR differentiation of yeasts by DNA and PCR fingerprinting; J. Basic Microbiol., 33, 6, 413 - 426, 1993.
  • [5] Rose M. D., Winston F., Hieter P.: Methods in yeast genetics. A laboratory course manual, Cold Spring Harbor Laboratory Press, 1990.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-80747f4a-788c-4b50-b0f0-d05376e91a1a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.