PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | 30 | 2 |

Tytuł artykułu

Zawartosc niektorych pierwiastkow sladowych w orzechach i jadalnych nasionach

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przebadano 4 gatunki orzechów i 4 gatunki jadalnych nasion na zawartość ołowiu, kadmu, cynku i miedzi. Zawartość metali (oprócz ołowiu) była wyższa od przewidywanych normami ograniczeń tych pierwiastków dla badanych produktów.
EN
Concentration of lead, cadmium, zinc and copper in nuts and some edible seeds were determined by atomic absorption spectrometry (AAS). The following average values based on consumable product were found: for nuts - lead from 0.089 ppm (peanuts) to 0.161 ppm (hazelnuts), cadmiu from 0.023 ppm (peanuts, walnuts) to 0.044 ppm (hazelnuts), zinc from 26.10 ppm (pistachionuts) to 33.85 ppm (peanuts), copper from 9.43 ppm (walnuts) to 16.83 ppm (hazelnuts); for edible seeds - lead from 0.133 ppm (almonds) to 0.226 ppm (pumpkin seeds), cadmium from 0.030 ppm (pumpkin seeds) to 0.685 ppm (blue poppy seeds), zinc from 31.40 ppm (almonds) to 86.40 ppm (blue poppy seeds), copper from 11.35 ppm (almonds) to 21.60 ppm (sunflower seeds). Our results are in general comparable with the literature data. Lead content in the test nuts and edible seeds was within the limits admissible in Poland. Cadmium, zinc and copper content in blue poppy and sunflower seeds and zinc content in pumpkin seeds was above the limits admissible in Poland.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

30

Numer

2

Opis fizyczny

s.125-128,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Medyczna, 20-059 Lublin, Al.Raclawickie 1
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-6eb40b16-c69c-45ad-a92e-6b87fef10d0f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.