PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 35 | 4 |

Tytuł artykułu

Sposob zywienia osob po 65. roku zycia zamieszkalych na terenie wybranych miast Slaska. Cz.I. Zawartosc energii i podstawowych skladnikow pokarmowych w diecie

Warianty tytułu

EN
Nutritional habits of persons over the age of 65 residing at selected towns of the Silesian region. Part I. Contents of energy and basic nutrients in diet

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem badań było uzupełnienie wiedzy dotyczącej sposobu żywienia osób po 65. roku życia zamieszkałych na terenie Śląska. Ocenę sposobu żywienia przeprowadzono metodą wywiadu 24-godzinnego 3-krotnie powtórzonego, wśród 227 osób zamieszkałych w czterech miastach Śląska. Do analizy uzyskanych wyników wykorzystano program komputerowy Dietetyk 2001. Obliczono spożycie energii i podstawowych składników pokarmowych. Do wykonania analiz statystycznych stosowano program Statistica. Stwierdzono niskie spożycie energii zarówno w grupie kobiet, jak i mężczyzn. Badania wykazały zbyt wysoki udział energii pochodzącej z tłuszczów i niedobór energii pochodzącej z węglowodanów oraz niskie spożycie błonnika pokarmowego. Ze względu na fakt, że podobne tendencje obserwowane są przez badaczy tematu w innych regionach kraju, celowe jest stworzenie ogólnopolskiego programu dotyczącego edukacji żywieniowej skierowanej do populacji ludzi po 65. roku życia.
EN
The main goal of research has been to supplement the knowledge regarding the dietary habits of persons over the age of 65 residing at the Silesian region. Assessment of the nutrition was conducted using 24-h dietary recall repeated three times among 227 individuals living in four towns of the Silesian region. Computer software Dietetyk 2001 was used to analyze the obtained results. Energy intake and basic nutrients content were calculated. Computer software Statistica was used for conducting the statistical analysis. Low energy intake was showed in the group of both women and men. Research proved the excess of the energy deriving from fats and the shortage of energy deriving from carbohydrates and low content of dietary fiber in diet. Due to the fact that similar tendencies have been observed by the researchers of this subject in other regions of the country, the establishment of the general Polish programme regarding the nutritional education aiming at the population of people over 65 is purposeful.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

35

Numer

4

Opis fizyczny

s.289-300,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zaklad Zywienia Czlowieka, Wydzial Zdrowia Publicznego, Slaski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Katowice
  • Katedra i Oddział Kliniczny Chorób Wewnętrznych Wydziału Zdrowia Publicznego, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
autor
  • Zaklad Zywienia Czlowieka, Wydzial Zdrowia Publicznego, Slaski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Katowice
autor
  • Zakład Bezpieczeństwa Środowiskowego i Toksykologii Wydziału Zdrowia Publicznego, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
autor
  • Zaklad Zywienia Czlowieka, Wydzial Zdrowia Publicznego, Slaski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Katowice
autor
  • Zaklad Zywienia Czlowieka, Wydzial Zdrowia Publicznego, Slaski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Katowice
autor
  • Zaklad Zywienia Czlowieka, Wydzial Zdrowia Publicznego, Slaski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Katowice
  • Zaklad Zywienia Czlowieka, Wydzial Zdrowia Publicznego, Slaski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Katowice

Bibliografia

  • 1. Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej. Informacja dla Sejmowej Komisji Rodziny i Praw Kobiet dotycząca problemów niżu demograficznego w kontekście aktualnej sytuacji demograficznej Polski, 2005.
  • 2. Frątczak E.: Proces starzenia się ludności Polski. Studia Demograficzne 2002,2,142,3-28.
  • 3. Czarniecka K.: Wybrane aspekty opieki nad starzejącym się społeczeństwem w Polsce. Zdr. Zarządzanie 2004, 6, 10-19.
  • 4. Meydani A.: Aging, nutritional status, and infection in the developing world. Nutr. Rev., 2005, 63, 7, 233-246.
  • 5. Hasik J.: Dłuższe życie a właściwe żywienie. Now. Lek., 1999, 68, 1024-1030.
  • 6. Gabowska E., Spodaryk M.: Zasady żywienia osób w starszym wieku. Gerontol. Pol., 2006,14, 57-62.
  • 7. Janczewski M.J.: Korzyści ze stosowania zbilansowanej diety i aktywności ruchowej u ludzi w wieku podeszłym. Nowa Med., 2000, 108, 94-96.
  • 8. Stawarska A., Tokarz A.: Żywienie a choroby wieku podeszłego. Farm. Pol., 2006,62,517-525.
  • 9. Piórecka B., Cisek M., Brzostek T., i in.: Dietary practice and selected aspects of lifestyle in elderly residents of a nursing home. Zdr. Pub., 2006,116, 3,418-422.
  • 10. Charzewska J.: Instrukcja przeprowadzania wywiadu o spożyciu z 24 godzin. Zakład Epidemiologii Żywienia, Warszawa, IŻŻ, 1997.
  • 11. Szponar L., Wolnicka K., Rychlik E.: Album fotografii produktów i potraw. Warszawa, IŻŻ, 2000.
  • 12. Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy. Ś. Ziemlański (Pod red.), Warszawa, PZWL, 2001.
  • 13. Wierzbicka E., Brzozowska A., Roszkowski W.: Sposób żywienia oraz stan odżywienia ludzi starszych w Polsce w świetle danych z piśmiennictwa z lat 1980-1996. Roczn. PZH 1997,48, 87-102.
  • 14. Roszkowski W., Brzozowska A.: Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia ludzi starszych w Europie - projekt badawczy SENECA. Cz. II. Ocena sposobu żywienia. Żyw. Człow. Metab., 1994, 21, 1, 35-48.
  • 15. Szponar L., Rychlik E.: Sposób żywienia osób w wieku podeszłym na wsi i w mieście w Polsce. Pol. Merk. Lek., 2002, 78, 490-496.
  • 16. Słowińska M.A., Wądołowska L.: Conditioning of Eating Habits of People Aged 75-80 from the Olsztyn Region. Polish J. Environ. Stud., 2004,13, Suppl., 485-495.
  • 17. Chabros E., Rogalska-Niedźwiedź M., Wajszczyk B., i in.: Styl życia kobiet 70-letnich, zbadanych w latach 1992 i 2002. Zdr. Publ., 2006,116, 2, 340-342.
  • 18. Chwojnowska Z., Charzewska J., Rogalska-Niedźwiedź M., i in.: Ocena sposobu żywienia 70-letnich mieszkańców wybranej dzielnicy warszawskiej. Żyw. Człow. Metab., 1993,20,2,189-199.
  • 19. Duda G., Różycka-Cała K., Przysławski J.: Sposób żywienia a wybrane wskaźniki stanu odżywienia osób w wieku podeszłym. Nowa Med., 2000,108,12-19.
  • 20. Myszkowska-Ryciak J., Bujko J., Malesza M.: Ocena sposobu żywienia kobiet w podeszłym wieku zrzeszonych w Uniwersytecie Trzeciego Wieku w Warszawie. Żyw. Człow. Metab., 2003, 30, 4,357-361.
  • 21. Wajszczyk B., Chwojnowska Z., Rogalska-Niedźwiedź M., i in.: Sposób żywienia kobiet w wieku okołomenopauzalnym i pomenopauzalnym. Żyw. Człow. Metab., 2003, 30, 4, 372-376.
  • 22. Piórecka B., Międzybrodzka A.: Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia osób starszych zamieszkałych w Krakowie. Now. Lek., 2002,71,249-254.
  • 23. Rossum C.T.M., Mheen H., Witteman J.C.M., et al.: Education and nutrient intake in Dutch elderly people. The Rotterdam Study. Eur. J. Clin. Nutr., 2000,54,159-165.
  • 24. Sadowska J., Śliwińska U.: Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia osób w wieku starszym, zamieszkałych na terenach wiejskich. Żyw. Człow. Metab., 2005, 32, 4, 187-202.
  • 25. Morley J.E., Silver A.J.: Nutritional Issues in Nursing Home Care. Ann. Intern. Med., 1995, 123, 850-859.
  • 26. Duda G., Twardowska-Rajewska J., Przysławski J., i in.: Ocena sposobu żywienia kobiet w wieku podeszłym. Bromat. Chem. Toksykol., 1999, 32, 161-168.
  • 27. Leite M.L.C., Nicolosi A., Cristina S., et al.: Dietry and nutritional patterns in an elderly rural population in Northern and Southern Italy: (II). Nutritional profiles associated with food behaviours. Eur. J. Clin. Nutr., 2003, 57, 1522-1531.
  • 28. Volkert D., Kreuel K., Heseker H., et al.: Energy and nutrient of young-old, old-old and very old elderly in Germany. Eur. J. Clin. Nutr., 2004, 58,1190-1200.
  • 29. Laasheras C., Patterson A.M., Casado C., et al.: Effects of education on the quality of life, diet, and cardiovascular risk factors in an elderly Spanish community population. Exp. Aging Res., 2001, 27, 257-270.
  • 30. Rurik I.: Nutritional differences between elderly men and women. Nutr. Metab., 2006, 50,45-50.
  • 31. Niedworok E., Całyniuk B., Szczepańska E., i in.: Ryzyko rozwoju i częstość występowania chorób i zaburzeń, których powstawaniu główną lub istotną rolę odgrywa wadliwe żywienie. Ann. Univ. MCS., Sectio D, 2003, 58, 13, 369-374.
  • 32. Ziemlański Ś., Okolska G., Budzyńska-Topolowska J., i in.: Wzbogacanie w NNKT pożywienia ludzi w wieku podeszłym. II. Wpływ na skład kwasów tłuszczowych w trzech frakcjach lipidowych surowicy krwi. Żyw. Człow. Metab., 1984,11,2,117-130.
  • 33. Hu F.B., Willett W.C.: Diet and coronary health Disease: finding from the nurses’ health study and health professionals’ follow-up study. J. Nutr. Health Aging 2001, 5,132-138.
  • 34. Kałuża J., Dołowa J., Roszkowski W., i wsp.: Przeżywalność a spożycie wybranych składników pokarmowych przez mężczyzn w wieku podeszłym. Roczn. PZH 2005, 56, 361-370.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-6d4b95cf-219c-4616-9deb-e72ebc5b06ce
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.