PL
Celem badań było uzupełnienie wiedzy dotyczącej sposobu żywienia osób po 65. roku życia zamieszkałych na terenie Śląska. Ocenę sposobu żywienia przeprowadzono metodą wywiadu 24-godzinnego 3-krotnie powtórzonego, wśród 227 osób zamieszkałych w czterech miastach Śląska. Do analizy uzyskanych wyników wykorzystano program komputerowy Dietetyk 2001. Obliczono spożycie energii i podstawowych składników pokarmowych. Do wykonania analiz statystycznych stosowano program Statistica. Stwierdzono niskie spożycie energii zarówno w grupie kobiet, jak i mężczyzn. Badania wykazały zbyt wysoki udział energii pochodzącej z tłuszczów i niedobór energii pochodzącej z węglowodanów oraz niskie spożycie błonnika pokarmowego. Ze względu na fakt, że podobne tendencje obserwowane są przez badaczy tematu w innych regionach kraju, celowe jest stworzenie ogólnopolskiego programu dotyczącego edukacji żywieniowej skierowanej do populacji ludzi po 65. roku życia.
EN
The main goal of research has been to supplement the knowledge regarding the dietary habits of persons over the age of 65 residing at the Silesian region. Assessment of the nutrition was conducted using 24-h dietary recall repeated three times among 227 individuals living in four towns of the Silesian region. Computer software Dietetyk 2001 was used to analyze the obtained results. Energy intake and basic nutrients content were calculated. Computer software Statistica was used for conducting the statistical analysis. Low energy intake was showed in the group of both women and men. Research proved the excess of the energy deriving from fats and the shortage of energy deriving from carbohydrates and low content of dietary fiber in diet. Due to the fact that similar tendencies have been observed by the researchers of this subject in other regions of the country, the establishment of the general Polish programme regarding the nutritional education aiming at the population of people over 65 is purposeful.