EN
RAPD and ISSR techniques were used in identification of 26 pear cultivars. As a result of reactions carried out with RAPD 25 primers, 103 polymorphic DNA fragments were obtained. The largest number of polymorphic dNa fragments (7-8) was produced in reactions with the following primers: OPT 15, OPG 16 and OPG 19. Identification of cultivars and rootstocks was achievable with the use of OPT 15, OPG 19 and OPU 07 primers. In the reactions performed with 22 ISSR primers, 135 markers of pear cultivars were obtained. The size of fragments varied from 280 to 1790 bp. The greatest number of polymorphic products (9) was obtained in the reactions with primers: 830, 840 and 844. Primers 840 and 844 enabled identification of all tested genotypes. Degree of DNA polymorphism was estimated at 56.3% (RAPD) and 71.5% (ISSR). Results of the research confirm the usefulness of both techniques in identifying pear cultivars.
PL
Grusza jest gatunkiem powszechnie uprawianym w klimacie umiarkowanym, a owoce jej są cenione przez konsumentów ze względu na walory smakowe. Produkcja owoców gruszy wymaga umiejętności odróżniania odmian w szkółkach i w sadach. Ocena dokonywana na podstawie cech morfologicznych może być bardzo trudna z powodu dużego podobieństwa w wyglądzie drzew i owoców, dlatego do precyzyjnej identyfikacji genotypów stosuje się techniki biologii molekularnej. Celem pracy było odróżnienie 26 odmian gruszy z użyciem technik RAPD i ISSR przez określenie markerów DNA identyfikujących testowane odmiany. W wyniku przeprowadzonych reakcji z 25 starterami RAPD otrzymano 103 polimorficzne fragmenty DNA. Najwięcej fragmentów polimorficznych (7-8) otrzymano w reakcjach ze starterami OPT 15, OPG 16 i OPG 19. Odróżnienie odmian i podkładek było możliwe przy użyciu starterów OPT 15, OPG 19, OPU 07. W reakcjach z 22 starterami ISSR uzyskano 135 markerów odmian gruszy. Wielkość fragmentów wahałk się od 280 pz do 1790 pz. Najwi ęcej polimorficznych produktów (9) uzyskano w reakcjach ze starterami 830, 840 i 844. Użycie starterów 840 i 844 umożliwiło odróżnienie wszystkich testowanych genotypów. Stopień polimorfizmu DNA określono na poziomie 56,3% (RAPD) i 71,5% (ISSR). Wyniki badań potwierdzają przydatność obu technik do rozró żniania odmian gruszy.