PL
W wybranych nektarach, sokach i deserach owocowych oraz warzywno-owocowych, zupach warzywnych i warzywno-mięsnych oraz daniach obiadowych warzywno-mięsnych i warzywno-rybnych przeznaczonych do żywienia niemowląt i małych dzieci oznaczono zawartość magnezu, żelaza i manganu. Pierwiastki oznaczono metodą płomieniową absorpcyjnej spektrometrii atomowej. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że przy przeciętnym spożyciu badanych produktów dzienne zalecane spożycie magnezu przez roczne dziecko jest zaspokajane w 74,4%, żelaza w 18,5%, a manganu w 118%. Średnie zawartości oznaczanych metali wynosiły: w sokach: Mg - 64,1 mg/kg, Fe - 3,18 mg/kg, Mn - 1,07 mg/kg; w deserach: Mg - 63,1 mg/kg, Fe - 2,73 mg/kg, Mn - 0,91 mg/kg; w zupach: Mg - 65,9 mg/kg, Fe - 3,06 mg/kg, Mn - 0,82 mg/kg oraz w daniach obiadowych: Mg - 82,1 mg/kg, Fe - 5,60 mg/kg, Mn - 0,92 mg/kg.
EN
Magnesium, iron and manganese content in selected fruit and fruit-vegetable nectarous drinks, juices and desserts, vegetable and vegetable - meat soups as well as vegetable - meat and vegetable - fish dinner dishes assigned for infants and small children was determined. Analysis was determined by flame absorption spectrometry. The results showed that with the average consumption of the examined products the daily recommended consumption of magnesium for 1-year child was fullfiled in 74,4%, of iron in 18,5% and of manganese in 118%. The average contents of the metals examined were: in juices: Mg - 64,1 mg/kg, Fe - 3,18 mg/kg, Mn - 1,07 mg/kg ; in desserts: Mg - 63,1 mg/kg , Fe - 2,73 mg/kg, Mn - 0,91 mg/kg ; in soups: Mg - 65,9 mg/kg , Fe - 3,06 mg/kg, Mn - 0,82 mg/kg and in dinner dishes: Mg - 82,1 mg/kg, Fe - 5,60 mg/kg, Mn - 0,92 mg/kg.