PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 36 | 2 |

Tytuł artykułu

Zawartość magnezu, żelaza i manganu w wybranych produktach przeznaczonych do żywienia niemowląt i małych dzieci

Warianty tytułu

EN
Magnesium, iron and manganese content in some food products assigned for infants and small children nutrition

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W wybranych nektarach, sokach i deserach owocowych oraz warzywno-owocowych, zupach warzywnych i warzywno-mięsnych oraz daniach obiadowych warzywno-mięsnych i warzywno-rybnych przeznaczonych do żywienia niemowląt i małych dzieci oznaczono zawartość magnezu, żelaza i manganu. Pierwiastki oznaczono metodą płomieniową absorpcyjnej spektrometrii atomowej. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że przy przeciętnym spożyciu badanych produktów dzienne zalecane spożycie magnezu przez roczne dziecko jest zaspokajane w 74,4%, żelaza w 18,5%, a manganu w 118%. Średnie zawartości oznaczanych metali wynosiły: w sokach: Mg - 64,1 mg/kg, Fe - 3,18 mg/kg, Mn - 1,07 mg/kg; w deserach: Mg - 63,1 mg/kg, Fe - 2,73 mg/kg, Mn - 0,91 mg/kg; w zupach: Mg - 65,9 mg/kg, Fe - 3,06 mg/kg, Mn - 0,82 mg/kg oraz w daniach obiadowych: Mg - 82,1 mg/kg, Fe - 5,60 mg/kg, Mn - 0,92 mg/kg.
EN
Magnesium, iron and manganese content in selected fruit and fruit-vegetable nectarous drinks, juices and desserts, vegetable and vegetable - meat soups as well as vegetable - meat and vegetable - fish dinner dishes assigned for infants and small children was determined. Analysis was determined by flame absorption spectrometry. The results showed that with the average consumption of the examined products the daily recommended consumption of magnesium for 1-year child was fullfiled in 74,4%, of iron in 18,5% and of manganese in 118%. The average contents of the metals examined were: in juices: Mg - 64,1 mg/kg, Fe - 3,18 mg/kg, Mn - 1,07 mg/kg ; in desserts: Mg - 63,1 mg/kg , Fe - 2,73 mg/kg, Mn - 0,91 mg/kg ; in soups: Mg - 65,9 mg/kg , Fe - 3,06 mg/kg, Mn - 0,82 mg/kg and in dinner dishes: Mg - 82,1 mg/kg, Fe - 5,60 mg/kg, Mn - 0,92 mg/kg.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

36

Numer

2

Opis fizyczny

s.300-305,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Uniwersytet Medyczny w Lublinie, Lublin
autor
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Falandysz J., Kotecka W.: Zawartość manganu, miedzi, cynku i żelaza w produktach nabiałowych, odżywkach dla dzieci i słodyczach. Bromat. Chem. Toksykol. 1994, 27, 77-79.
  • 2. Food and Nutrition Board, Institute of Medicine. Dietary Reference Intakes for vitamin A, vitamin K, arsenic, boron, chromium, copper, iodine, iron, manganese, molybdenum, nickel, vanadium and zinc (2000). Washington, DC, National Academy Press 2001.
  • 3. Gronowska-Senger A.: Żywienie, styl życia a zdrowie Polaków. Żyw. Człow. Metab. 2007, 34(1/2), 12-21.
  • 4. Jędrzejczak R.: Żelazo i mangan w żywności. Roczn.PZH, 2004, 55(suplement), 13-20.
  • 5. Jorhem L., Mattsson P., Slorach S.: Lead, Cadmium, Zinc and Certain Other Metals in Foods on the Swedish Market. Vår Főda 1984, Vol. 36, suppl. 3, 169-170.
  • 6. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B. i wsp.: Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych. IŻŻ, Warszawa 1998.
  • 7. Marzec A.: Badanie poziomu magnezu, żelaza i manganu w produktach spożywczych przeznaczonych do żywienia niemowląt i dzieci. Żyw. Człow. Metab. 2003, 30, 458-463.
  • 8. Marzec A., Marzec Z., Zaręba S.: Copper, Iron and Manganese in Some Food Products for Infants. Polish J. Environ. Stud. 2006, Vol. 15, No 2a, 422-425.
  • 9. Marzec A., Marzec Z., Zaręba S.: Magnesium, Iron and Manganese in Some Food Products Designed for Nutrition of Infants. Polish J. Environ. Stud. 2007, Vol. 16, No 3a, 198-201.
  • 10. Marzec A., Marzec Z., Zaręba S.: Ocena zawartości żelaza i manganu w wybranych produktach przeznaczonych do żywienia niemowląt i małych dzieci. Nowiny Lekarskie 2005, 74(4), 444-447.
  • 11. Marzec A., Marzec Z., Zaręba S.: Zawartość żelaza i manganu w wybranych produktach przeznaczonych do żywienia niemowląt i małych dzieci. Bromat. Chem. Toksykol. 2008, 41(3), 415-418.
  • 12. Marzec A., Marzec Z., Zaręba S.: Żelazo i mangan w produktach spożywczych przeznaczonych do żywienia niemowląt i dzieci. Roczn. PZH 2004, 55(supl.), 41-45.
  • 13. Marzec A., Marzec Z., Zaręba S., Presz A.: Magnesium Content in Food Products Designed for Nutrition of Infants and Children. Polish J. Environ. Stud. 2006, Vol. 15, No 3a, 107-109.
  • 14. Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy. Pod. red. Ś. Ziemlańskiego. PZWL, Warszawa 2001.
  • 15. Szotowa W., Wachnik Z., Weker H: Żywienie dzieci zdrowych. PZWL, Warszawa 1992.
  • 16. Varo P., Nuurtamo M., Saari E. i wsp.: Mineral Element Composition of Finnish Foods . Part X. Industrial Convenience Foods, Quantity Foods and Baby Foods. Acta Agriculturae Scandinavica 1980, suppl. 22, 141-160.
  • 17. Żywienie dzieci zdrowych i chorych. Pod red. J. Sochy. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 1998.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-5d19b6b8-95a4-4ca9-bf5c-b7ae6d4c5c6e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.