PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 34 | 1-2 |

Tytuł artykułu

Ocena sposobu zywienia uczniow w Zubrzycy Gornej

Warianty tytułu

EN
Evaluation od nutritional habits among schoolchildren in Zubrzyca Gorna

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy przedstawiono oceną sposobu żywienia młodzieży z Zubrzycy Górnej w wieku 13-17 lat. Metodą ankietową przebadano 233 uczniów (119 dziewcząt i 114 chłopców w wieku 14,9±0,9 lat). Rodziny uczniów liczyły średnio 6,09±1,70 osób. Badania wykazały nieprawidłowości w częstości spożycia śniadań (co czwarty uczeń nie jadł), kolacji (częściej nie jadła młodzież w wieku 17 lat, p<0,05), i spożyciu ryb i ich produktów. Chłopcy jedli wszystkie oceniane produkty mięsne częściej niż dziewczęta (p<0,05). Wraz z wiekiem zwiększała się częstość nieprawidłowych zachowań żywieniowych, a płeć była parametrem determinującym najczęstsze występowanie różnic. Wyniki opracowań zachowań żywieniowych młodzieży mogą być podstawą do starań szkół o poprawę sytuacji zdrowotnej uczniów.
EN
The paper presented the results of the eating habits evaluation among adolescents aged 13-17 years in Zubrzyca Górna. 233 schoolchildren (119 girls and 114 boys aged 14.9±0.9 years) were examined using a questionnaire. Families of schoolchildren counted on average 6.09±1.70 of persons. Study showed irregularity in the frequency of the consumption of breakfasts (every fourth young person did not eat), suppers (pupils aged 17 years more often did not eat, p<0.05) and of the fish and their products consumption. Boys ate all meat and their products more often than girls (p<0.05). Along with the growing age increase the irregular eating behaviours and the gender was a factor determining the most frequent occurrence of differences. Results of eating habit examinations of young people can underlie to school efforts for the improvement of the wholesome situation of pupils.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

34

Numer

1-2

Opis fizyczny

s.595-601,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Uniwersytet Jagiellonski, Krakow
autor

Bibliografia

  • 1. Berkey C.S., Rockett H.R.H., Gillman M.W. i wsp.: Longitudinal study of skipping breakfast and weight change in adolescents. Int. J. Obes. 2003, 27, 1258.
  • 2. Bezrobocie rejestrowane w województwie małopolskim w 2005 r., Urząd Statystyczny w Krakowie, 2006-02, [Dok. elektr. http://www.stat.gov.pl/urzedy/krak, 3.03.2007],
  • 3. Chrzanowska M.: Czy w Polsce ma miejsc epidemia nadwagi ,i otyłości wśród dzieci i młodzieży? Med. Sportiva 2006, 10, supi. 4, s461.
  • 4. Czapiński J., Panek T. (red): Diagnoza społeczna 2005. [Dok. elektr. http://www.diagnoza.com 7.03.2007].
  • 5. WHO: Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. Report of a Joint WHO/FAO Expert consultation. WHO, Geneva 2003.
  • 6. Woynarowska B.: Śniadania szkolne dla wszystkich uczniów w Polsce. Instytut Matki i Dziecka Warszawa 1995: 1,10.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-5cbe6e2d-ce63-4bd4-bdc0-0025adb704db
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.