PL
W pracy przedstawiono oceną sposobu żywienia młodzieży z Zubrzycy Górnej w wieku 13-17 lat. Metodą ankietową przebadano 233 uczniów (119 dziewcząt i 114 chłopców w wieku 14,9±0,9 lat). Rodziny uczniów liczyły średnio 6,09±1,70 osób. Badania wykazały nieprawidłowości w częstości spożycia śniadań (co czwarty uczeń nie jadł), kolacji (częściej nie jadła młodzież w wieku 17 lat, p<0,05), i spożyciu ryb i ich produktów. Chłopcy jedli wszystkie oceniane produkty mięsne częściej niż dziewczęta (p<0,05). Wraz z wiekiem zwiększała się częstość nieprawidłowych zachowań żywieniowych, a płeć była parametrem determinującym najczęstsze występowanie różnic. Wyniki opracowań zachowań żywieniowych młodzieży mogą być podstawą do starań szkół o poprawę sytuacji zdrowotnej uczniów.
EN
The paper presented the results of the eating habits evaluation among adolescents aged 13-17 years in Zubrzyca Górna. 233 schoolchildren (119 girls and 114 boys aged 14.9±0.9 years) were examined using a questionnaire. Families of schoolchildren counted on average 6.09±1.70 of persons. Study showed irregularity in the frequency of the consumption of breakfasts (every fourth young person did not eat), suppers (pupils aged 17 years more often did not eat, p<0.05) and of the fish and their products consumption. Boys ate all meat and their products more often than girls (p<0.05). Along with the growing age increase the irregular eating behaviours and the gender was a factor determining the most frequent occurrence of differences. Results of eating habit examinations of young people can underlie to school efforts for the improvement of the wholesome situation of pupils.