PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 18 | 2 |

Tytuł artykułu

Flower and fruit thinning effects on the development and quality of 'Sampion' apple fruits

Autorzy

Warianty tytułu

PL
Wplyw przerzedzania kwiatow lub zawiazkow jabloni 'Szampion'-M.26 na wzrost i jakosc owocow

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The influence of flower or fruit hand-thinning methods on fruit quality was esti­mated in the experiment conducted from 1997 to 1999, at the commercial orchard near Lublin in Poland. The experiment was carried out on ' Sampion' trees/M.26 planted in a bed system at 1 x 2 x 4 m spacing. The study was a complete randomized block design with a single-tree plot replicated eight times. In 1999, during the vegeta­tive period, the dynamics of fruitlet growth were also observed. Fruitlets on trees subjected to flower thinning towards the end of the flowering period, were character­ized as having a fast rate of growth in all separated subperiods. However, the control fruits, despite having quite a fast rate of growth in the first separated subperiod, showed the slowest rate of growth in the following two subperiods. Flower thinning at the pink bud stage, and towards the end of flowering had a beneficial influence on yield of fruit > 70 mm in diameter and mean fruit mass. The control trees gave the smallest yield of fruit > 70 mm in diameter. The control fruits were characterized as having a lower mean fruit mass. Fruits from trees subjected to flower thinning at the pink bud stage had the biggest P and K content, but tended to have the smallest Ca content and the biggest K/Ca ratio. The control fruits had the great Ca content and tended to have the lowest K/Ca ratio.
PL
W do świadczeniu prowadzonym w latach 1997-1999 w sadzie prywatnym w oko­licach Lublina badano wpływ kilku sposobów ręcznego przerzedzania kwiatów lub zawiązków na jakość owoców na jabłoniach odmiany 'Szampion'/M.26, w systemie pasowym w rozstawie 1 x 2 x 4 m. Doświadczenie założono w układzie kompletnej randomizacji, w ośmiu powtórzeniach, gdzie pojedyncze drzewo traktowano jako powtórzenie. Dodatkowo w 1999 roku w ciągu sezonu wegetacyjnego badano tempo wzrostu zawiązków. Zawiązki z drzew, gdzie kwiaty przerzedzano w końcu kwitnie­nia, we wszystkich wydzielonych podokresach, rosły w szybkim tempie. Natomiast owoce kontrolne, pomimo szybkiego wzrostu zawiązków w pierwszym podokresie, wykazywały najsłabsze tempo w kolejnych dwóch podokresach. Przerzedzanie kwia­tów pod koniec kwitnienia i w fazie różowego pąka miało korzystny wpfyw na plon owoców o średnicy > 70 mm. Drzewa kontrolne wydafy najmniejszy plon owoców o średnicy > 70 mm, a ich owoce miafy najmniejszą masę. Owoce z drzew poddanych przerzedzaniu kwiatów w fazie różowego pąka posiadały najwięcej P i K, ponadto wykazały tendencję do najniższego stężenia Ca i największego stosunku K/Ca.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

18

Numer

2

Opis fizyczny

p.129-138,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • University of Life Sciences, Leszczynskiego 58, 20-068 Lublin, Poland

Bibliografia

  • Assaf R., Levin I., Brando B. 1982. Apple fruit growth as a measure of irrigation control. HORTSCIENCE 17: 59-61.
  • Bain J.M., Robertson R.N. 1951. The physiology of growth in apple fruits. AUST. J. SCI. RES. 4: 75-91.
  • Bangerth F. 2006. Flower induction in perennial fruit trees: still an enigma? ACTA HORT. 727: 177-195.
  • Batjer L.P., Billingsley H.D., Westwood M.N., Rogers B.L. 1958. Predicting harvest size of apples at different times during the growing season. PROC. AM. SOC. HORT. SCI. 70: 46-57.
  • Bergh O. 1985. Effect of previous crop on cortical cell number of Malus domestica cv. Starking Delicious apple flower primordia, flowers and fruit. S. AFR. J. PLANT SOIL. 2: 191-196.
  • Blanpield G.D. 1966. Changes in the weight, volume and specific gravity of developing apple fruits. PROC. AM. SOC. HORT. SCI. 88: 33- 37.
  • Bollard E.G. 1970. The physiology and nutrition of developing fruits. In: Hulme A.C. (ed.) The Biochemistry of Fruits and Their Products, vol. 1. Academic Press, London, pp. 387-425.
  • Goffinet M.C., Robinson T.L., Lakso A.N. 1995. A comparison of 'Empire' apple fruit size and anatomy in unthinned and hand-thinned trees. J. HORT. SCI. 70: 375-387.
  • Johnson D.S. 1992. The effect of flower and fruit thinning on the firmness of 'Cox's Orange Pippin' apples at harvest and after storage. J. HORT. SCI. 67: 95-101.
  • Johnson D.S. 1994. Influence of time of flower and fruit thinning on the firm­ness of 'Cox's Orange Pippin' apples at harvest and after storage. J. HORT. SCI. 69: 197-203.
  • Johnson D.S., YogaratnamN. 1978. The effects of phosphorus sprays on the mineral composition and storage quality of Cox's Orange Pippin ap­ples. J. HORT. SCI. 58: 171-178.
  • Jones K.M., Bound S.A., Koen T.B., Oakford M.J. 1992. Effect of timing of hand thinning on the cropping potential Red Fuji apple trees. AUST. J. EXP. AGRIC. 32: 417-420.
  • Krzewinska D., Basak A., Mika A. 2002. Effect of fruit set regulation on return bloom in some apple cultivars. ANN. UNIV. MARIAE CURIE-SKtO- DOWSKA SEC. EEE HORTIC. 10: 221-227.
  • Link H. 2000. Significance of flower and fruit thinning on fruit quality. Special issue: Abscission and thinning of young fruit - from molecular to applied aspects. PLANT GROWTH REGUL. 31: 17-26.
  • Marcelle R.D., Porreye W., Deckers T., Simon T., Goffings G., Herregods M. 1989. Relationship between fruit mineral composition and storage life of apples cv. Jonagold. ACTA HORT. 258: 373-378.
  • Neilsen J. C., Dennis F.G. 1999. Effect of seed number, fruit removal, bourse shoot length and crop density on flowering in 'Spencer Seedless' ap­ple. ACTA HORT. 527: 137-146.
  • Palmer J.W. 1992. Effects of varying crop load on photosynthesis, dry mat- ter production and partitioning of Crispin/M.27 apple trees. TREE PHYSIOL. 11: 19-33.
  • Pearson J. A., Robertson R.N. 1953. The physiology of growth in apple fruits. AUST. J. SCI. RES. 6: 1-20.
  • Pratt C.S. 1988. Apple flower and fruit: morphology and anatomy. HORT. REV. 10: 273-308.
  • Sharples R.O. 1968. Fruit thinning effects on the development and storage quality of 'Cox's Orange Pippin apple fruits. J. HORT. SCI. 43: 359-371.
  • Szot I. 2007. Influence of intensity of hand thinning of fruitlets on fruit quality of cv. Szampion. ROCZNIKI AR W POZNANIU, OGROD­NICTWO 41: 395-402.
  • Winiarska J., Basak A., Szember E., Murawska D. 2000. Studies of yielding and fruit quality after fruit set thinning. ZESZ. NAUK. AR W KRAKOWIE 364: 287-291.
  • Wociór S. 2008. Influence of hand thinning of flowers and fruits on yielding and fruit quality of apple cultivar Szampion. ACTA AGROBOT. 61 (2): 141-146.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-5a888aa9-bc10-41cf-9236-4fc9342507b0
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.