EN
The influence of flower or fruit hand-thinning methods on fruit quality was estimated in the experiment conducted from 1997 to 1999, at the commercial orchard near Lublin in Poland. The experiment was carried out on ' Sampion' trees/M.26 planted in a bed system at 1 x 2 x 4 m spacing. The study was a complete randomized block design with a single-tree plot replicated eight times. In 1999, during the vegetative period, the dynamics of fruitlet growth were also observed. Fruitlets on trees subjected to flower thinning towards the end of the flowering period, were characterized as having a fast rate of growth in all separated subperiods. However, the control fruits, despite having quite a fast rate of growth in the first separated subperiod, showed the slowest rate of growth in the following two subperiods. Flower thinning at the pink bud stage, and towards the end of flowering had a beneficial influence on yield of fruit > 70 mm in diameter and mean fruit mass. The control trees gave the smallest yield of fruit > 70 mm in diameter. The control fruits were characterized as having a lower mean fruit mass. Fruits from trees subjected to flower thinning at the pink bud stage had the biggest P and K content, but tended to have the smallest Ca content and the biggest K/Ca ratio. The control fruits had the great Ca content and tended to have the lowest K/Ca ratio.
PL
W do świadczeniu prowadzonym w latach 1997-1999 w sadzie prywatnym w okolicach Lublina badano wpływ kilku sposobów ręcznego przerzedzania kwiatów lub zawiązków na jakość owoców na jabłoniach odmiany 'Szampion'/M.26, w systemie pasowym w rozstawie 1 x 2 x 4 m. Doświadczenie założono w układzie kompletnej randomizacji, w ośmiu powtórzeniach, gdzie pojedyncze drzewo traktowano jako powtórzenie. Dodatkowo w 1999 roku w ciągu sezonu wegetacyjnego badano tempo wzrostu zawiązków. Zawiązki z drzew, gdzie kwiaty przerzedzano w końcu kwitnienia, we wszystkich wydzielonych podokresach, rosły w szybkim tempie. Natomiast owoce kontrolne, pomimo szybkiego wzrostu zawiązków w pierwszym podokresie, wykazywały najsłabsze tempo w kolejnych dwóch podokresach. Przerzedzanie kwiatów pod koniec kwitnienia i w fazie różowego pąka miało korzystny wpfyw na plon owoców o średnicy > 70 mm. Drzewa kontrolne wydafy najmniejszy plon owoców o średnicy > 70 mm, a ich owoce miafy najmniejszą masę. Owoce z drzew poddanych przerzedzaniu kwiatów w fazie różowego pąka posiadały najwięcej P i K, ponadto wykazały tendencję do najniższego stężenia Ca i największego stosunku K/Ca.