PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 57 | 07 |
Tytuł artykułu

Biotechnologia utylizacji tluszczow z produktow ubocznych, odpadow i sciekow przemyslu spozywczego i gastronomicznego

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W artykule przedstawiono wybrane metody biotechnologiczne, mikrobiologiczne i enzymatyczne, degradacji odpadowych tłuszczów zwierzęcych i roślinnych. Szczególną uwagę zwrócono na wyniki badań własnych zmierzających do opracowania technologii zagospodarowania odpadowego łoju wołowego i tłuszczu drobiowego. Zaprezentowano m.in. możliwości biokonwersji mikrobiologicznej tych substratów oraz warunki prowadzenia biokatalizy w celu otrzymania biosurfaktantów, w tym głównie mono- lub diacylogliceroli. Podano takie ogólne informacje na temat trudności w zagospodarowaniu odpadów tłuszczowych oraz kryteria doboru i oceny właściwości drobnoustrojów zdolnych do biodegradacji i modyfikacji tłuszczów odzyskanych lub odprowadzanych w ściekach.
EN
In this paper selected biotechnolgical methods: microbial and enzymatic of degradation of waste animal and vegetable fats are presented. The main attention was paid for possibilities of beef tallow and poultry fat utilization. Some results of our research considering these problems are presented. Possibilities for microbial bioconversion and enzymatic biotransformation of waste fat to biosurfactants, mainly mono- and diacylglicerols are presented. Also, problems and principles for selection and evaluation of microorganisms useful for biodégradation of lipids from sewage are given.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
57
Numer
07
Opis fizyczny
s.9-14,tab.,rys.
Twórcy
autor
  • Uniwersytet Warminsko-Mazurski, Olsztyn
autor
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-5a5a338c-960e-425e-b69d-932b536957b8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.