PL
W artykule przedstawiono wybrane metody biotechnologiczne, mikrobiologiczne i enzymatyczne, degradacji odpadowych tłuszczów zwierzęcych i roślinnych. Szczególną uwagę zwrócono na wyniki badań własnych zmierzających do opracowania technologii zagospodarowania odpadowego łoju wołowego i tłuszczu drobiowego. Zaprezentowano m.in. możliwości biokonwersji mikrobiologicznej tych substratów oraz warunki prowadzenia biokatalizy w celu otrzymania biosurfaktantów, w tym głównie mono- lub diacylogliceroli. Podano takie ogólne informacje na temat trudności w zagospodarowaniu odpadów tłuszczowych oraz kryteria doboru i oceny właściwości drobnoustrojów zdolnych do biodegradacji i modyfikacji tłuszczów odzyskanych lub odprowadzanych w ściekach.
EN
In this paper selected biotechnolgical methods: microbial and enzymatic of degradation of waste animal and vegetable fats are presented. The main attention was paid for possibilities of beef tallow and poultry fat utilization. Some results of our research considering these problems are presented. Possibilities for microbial bioconversion and enzymatic biotransformation of waste fat to biosurfactants, mainly mono- and diacylglicerols are presented. Also, problems and principles for selection and evaluation of microorganisms useful for biodégradation of lipids from sewage are given.