EN
The National Food and Nutrition Institute began studies on the nutritional status and dietary habits of Polish vegetarians. Within this programme the concentrations of plasma lipids were assessed in 170 vegetarians. The obtained results were compared with those in a group of 80 controls on traditional diet (nonvegetarians). The whole population of vegetarians comprised 87 lactoovovegetarians (LOV), 41 lactovegetarians (LV), 13 vegans (V) and 28 semivegetarians (SV). In all vegetarians statistically significantly lower levels were found of total cholesterol (TC) 3.94 ± 0.92 mmol/l, and LDL cholesterol (LDL-C) 2.28 ± 0.77 mmol/l. In the control group of nonvegetarians the respective values were 4.33 ± 0.80 mmol/l for TC and 2.64 ± 0.69 mmol/l for LDL-C. The lowest TC and LDL-C levels were in the group of vegans. Vegan diet caused in males more pronounced lowering of plasma TC and LDL-C than in females. No differences were found between the levels of HDL-cholesterol and triglycerides in the plasma of vegetarians and nonvegetarians.
PL
Instytut Żywności i Żywienia podjął badania nad stanem odżywienia i sposobem żywienia polskich wegetarian. W ramach tego programu przeprowadzono ocenę stężenia lipidów osocza u 180 wegetarian. Otrzymane wyniki porównano z wynikami badań prowadzonych u 80 osób żywiących się w sposób tradycyjny. Wśród badanych wegetarian znajdowało się 87 laktoowowegetarian (LOV), 41 laktowegetarian (LV), 13 wegan (V) i 28 semiwegetarian (SV). Wykazano u wszystkich wegetarian statystycznie niższe stężenie cholesterolu całkowitego (TC) (3.94 ± 0.92 mmol/1) i cholesterolu LDL (LDL-C) (2.28 ± 0.77 mmol/1) w porównaniu do grupy niewegetarian (4.33 ± 0.80 TC i 2.64 ± 0.69 mmol/1 LDL-C). Największe obniżenie zawartości TC i LDL-C zaobserwowano w grupie wegan. Stwierdzono, że dieta wegańska stosowana wśród mężczyzn powoduje większe obniżenie się w osoczu TC i LDL-C niż w grupie kobiet o wegańskim sposobie żywienia się. Nie stwierdzono różnic pomiędzy zawartością cholesterolu HDL i trójglicerydów w osoczu wegetarian i niewegetarian. We wszystkich badanych grupach wegetarian stwierdzono statystycznie istotny niższy współczynnik aterogenny /2.22 ± 0.82/ w porównaniu do grupy niewegetarian(/2.52 ± 0.87).