EN
The purpose of this study was to evaluatethe effect of the kind of light programme on slaughter and meat yield, as well as on physicochemical and sensory traits of breast and leg muscles in Ross 308 and Hybro G commercial hybrids of broiler chickens. The results of study indicated that the intermittent light programme 4L:2D or 3L:1D used in growing broiler chickens significantly affected the following traits in the examined strains of broilers: increased slaughter yield by circa 2.0%; higher yield of breast muscles by about 1.29%; of leg muscles by about 1.44% and lower amount of peritoneal fat tissue in the carcase by about 1.39%. The applied light system also improved the physicochemical characteristics of meat, i.e. pH15, pH24 and water holding capacity and decreased the intramuscular fat content. The kind of light programme affected the quality traits of carcase and meat both in Ross 308 and Hybro G strains of broiler chicken.
PL
Celem pracy było określenie wpływu rodzaju programu świetlnego na wydajność rzeźną, dysekcyjną oraz na fizykochemiczne, organoleptyczne cechy jakości mięśni piersiowych i nóg, porównawczo dla dwóch mieszańców towarowych kur mięsnych Ross 308 i Hybro G. Wyniki przeprowadzonego doświadczenia, pozwalają stwierdzić, że stosowanie przerywanego programu świetlnego (4S:2C) lub (3S:1C) w odchowie kurcząt brojlerów w sposób istotny p≤0,05 wpłynęło na następujące cechy jakości tuszek: zwiększenie wydajności rzeźnej (o ok. 2,0%), wzrost zawartości mięśni piersiowych (o ok. 1,29%) i nóg (o ok. 1,44%) w tuszce, zmniejszenie ilości tłuszczu sadełkowego (o ok.1,39%). Ten system oświetlenia także poprawił kształtowanie się cech fizycznych mięsa (pH15, pH24, wodochłonność) oraz wpłynął na obniżenie zawartości tłuszczu śródmięśniowego. Spośród analizowanych cech chemicznych mięśni istotnie p<0,05 różna była tylko zawartość tłuszczu. Stwierdzone różnice w wartościach wyróżników ocen organoleptycznych mięśni w stanie surowym oraz po obróbce termicznej nie były istotne p≤0,05. Kształtowały się podobnie zarówno dla mięśni piersiowych, jak i mięśni nóg. Rodzaj stosowanego programu świetlnego wpływał na kształtowanie się cech jakości tuszek i mięsa, w takim samym stopniu dla kurcząt brojlerów Ross 308, jak i Hybro G.