PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 57 | 4[A] |

Tytuł artykułu

Effect of light programme and bird strain upon carcase and meat quality in broiler chickens

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wplyw programu swietlnego oraz pochodzenia kurczat brojlerow na jakosc tuszki i miesa

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The purpose of this study was to evaluatethe effect of the kind of light programme on slaughter and meat yield, as well as on physicochemical and sensory traits of breast and leg muscles in Ross 308 and Hybro G commercial hybrids of broiler chickens. The results of study indicated that the intermittent light programme 4L:2D or 3L:1D used in growing broiler chickens significantly affected the following traits in the examined strains of broilers: increased slaughter yield by circa 2.0%; higher yield of breast muscles by about 1.29%; of leg muscles by about 1.44% and lower amount of peritoneal fat tissue in the carcase by about 1.39%. The applied light system also improved the physicochemical characteristics of meat, i.e. pH15, pH24 and water holding capacity and decreased the intramuscular fat content. The kind of light programme affected the quality traits of carcase and meat both in Ross 308 and Hybro G strains of broiler chicken.
PL
Celem pracy było określenie wpływu rodzaju programu świetlnego na wydajność rzeźną, dysekcyjną oraz na fizykochemiczne, organoleptyczne cechy jakości mięśni piersiowych i nóg, porównawczo dla dwóch mieszańców towarowych kur mięsnych Ross 308 i Hybro G. Wyniki przeprowadzonego doświadczenia, pozwalają stwierdzić, że stosowanie przerywanego programu świetlnego (4S:2C) lub (3S:1C) w odchowie kurcząt brojlerów w sposób istotny p≤0,05 wpłynęło na następujące cechy jakości tuszek: zwiększenie wydajności rzeźnej (o ok. 2,0%), wzrost zawartości mięśni piersiowych (o ok. 1,29%) i nóg (o ok. 1,44%) w tuszce, zmniejszenie ilości tłuszczu sadełkowego (o ok.1,39%). Ten system oświetlenia także poprawił kształtowanie się cech fizycznych mięsa (pH15, pH24, wodochłonność) oraz wpłynął na obniżenie zawartości tłuszczu śródmięśniowego. Spośród analizowanych cech chemicznych mięśni istotnie p<0,05 różna była tylko zawartość tłuszczu. Stwierdzone różnice w wartościach wyróżników ocen organoleptycznych mięśni w stanie surowym oraz po obróbce termicznej nie były istotne p≤0,05. Kształtowały się podobnie zarówno dla mięśni piersiowych, jak i mięśni nóg. Rodzaj stosowanego programu świetlnego wpływał na kształtowanie się cech jakości tuszek i mięsa, w takim samym stopniu dla kurcząt brojlerów Ross 308, jak i Hybro G.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

57

Numer

Opis fizyczny

p.181-186,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • National Research Institute of Animal Production, Zakrzewo, Poznanska 18, 62-070 Dopiewo, Poland
autor

Bibliografia

  • 1. Barbut S., Problem of pale soft exudative meat in broiler chickens. Brit. Poultry Sci., 1997, 38, 355-358.
  • 2. Herbut E., Wężyk S., Pro-ecological and energy-saving management system of broiler chickens. 2000, in: Proc. Polish-German Conf., Animal and environment friendly management of pigs and poultry, Balice, Poland, 2000, pp. 71-79 (in Polish).
  • 3. Kortz J., Evaluation of post-slaughter raw materials. 2001, Wydawnictwo AR, Szczecin, pp. 135-145 (in Polish).
  • 4. Moran E., Quality of poultry meat as affected by genetic and management factors. 1997, in: Proc. XIII European Symposium, Poultry meat quality, Poznań, Poland, 1997, pp. 31-36.
  • 5. PN-75/A-04018/Az3: 2002, 1975. Agricultural food products – Determination of nitrogen by the Kjeldahl method and expressing as protein (in Polish).
  • 6. PN-ISO 936:2000. Meat and meat products – Determination of total ash (in Polish).
  • 7. PN-ISO 1442:2000.Meat and meat products – Determination of moisture content. Reference method (in Polish).
  • 8. PN-ISO 1444:2000. Determination of free fat content) (in Polish).
  • 9. Połtowicz K., Effect of initial pH value in breast muscles on selected quality traits In broiler chickens of three genotypes. Rocz. Nauk. Zoot., Supl., 2000, 8, 161-165 (in Polish).
  • 10. Renden J.A., Bilgili S.F, Kinacid S.A., Comparison of restricted and increasing light programs for male broiler performance and carcass yield. Poultry Sci., 1993, 72, 378-382.
  • 11. Richardson R.I., Some factors affecting poultry meat quality. 2004, in: Proc. Intern. Conference, Pig and poultry meat quality – genetic and non-genetic factors, British Society of Animal Science, Kraków, Poland, 2004, pp. 22-25.
  • 12. Ristic M., Influence of age and sex on carcass value and meat quality in broilers. Fleischwirtsch, 1991, 71, 443-446.
  • 13. Sante V.S., Symptoms and causes of muscular abnormalities in poultry. P1997, in: Proc. XIII WPSA European Symposium, Poultry meat quality, Poznań, Poland, 1997, pp. 292-297.
  • 14. Szałkowska H., Meller Z., The influence of age and genotype on the quality and technological suitability of meat from chicken broilers. 1997, in: Proc. XIII WPSA European Symposium, Poultry meat quality, Poznań, Poland, 1997, pp. 108-111.
  • 15. Świerczewska E., Niemiec J., Mroczek J., Siennicka A., Grzybowska A., Grochalska D., Performance traits, composition of carcase and chemical composition of meat as affected by feeding broiler chickens on diets of various protein content. Zeszyty Naukowe PTZ, 2000, 49, 365-375 (in Polish).
  • 16. Wężyk S., Polish poultry in the European Union and that from the E.U. in Poland. 1999, in: Materials of the Agricultural Forum, Advances in animal breeding and production, Kraków, Poland, 1999, pp. 4-13 (in Polish).
  • 17. Woelfel R.L., Owens C.M., Hirschler E.M., Martinez-Dawson R., Sams A.R., The characterization and incidence of pale, soft and exudative broiler meat in a commercial processing plant. Poultry Sc., 2002, 81, 579-584.
  • 18. Ziołecki J., Guidelines on the sensory examination of poultry carcases. COBRD.1988, 1-22 (in Polish).
  • 19. Ziołecki J., Doruchowski W., Method of slaughter value evaluation in poultry. COBRD, 1989, 1-32 (in Polish).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-544c45ec-e056-457d-8c62-52df3cd48068
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.