PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 29 | 1-2 |

Tytuł artykułu

Realizacja zalecen piramidy prawidlowego zywienia oraz spozycie produktow mlecznych przez osoby starsze

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy była charakterystyka racji pokarmowych osób w wieku podeszłym pod kątem spożycia produktów mlecznych jako źródła wybranych składników odżywczych oraz określenie zgodności odżywiania z zaleceniami profilaktyki żywieniowej. Badaniami objęto 354 osoby w wieku podeszłym (średnio 76,9±1,6 lat). Metodą wywiadu 24-godzinnego określono ilość spożytych produktów spożywczych w gramach, którą przeliczono na liczbę spożywanych w ciągu dnia porcji produktów zbożowych, warzyw, owoców, produktów mlecznych, mięsa i wymienników białkowych oraz tłuszczów i słodyczy. Analiza statystyczna obejmowała porównanie spożycia składników pokarmowych przez osoby o małym spożyciu produktów mlecznych (≤1 porcji), średnim (1-3 porcji) i wysokim (≥3 porcji). Żadna z badanych osób w wieku podeszłym nie odżywiała się zgodnie z zaleceniami profilaktyki żywieniowej. Szczególnie niskie było przeciętne spożycie owoców (0,20±0,50 porcji), warzyw (1,94±1,59 porcji) i produktów mlecznych (1,11±1,00 porcji). Racje pokarmowe osób spożywających co najmniej 3 porcje produktów mlecznych dziennie zawierały znamiennie większe ilości energii, białka ogółem, białka zwierzęcego, tłuszczu, cholesterolu, węglowodanów, fosforu, witaminy A oraz wapnia (4-krotnie więcej), magnezu (2-krotnie), witaminy B2 (2-krotnie) i laktozy (ok. 15-krotnie) w porównaniu z osobami spożywającymi nie więcej niż 1 porcję produktów mlecznych.
EN
The aim of the work was the elderly people food rations characteristics from the point of view of dairy products intake as a source of the chosen nutrients and to define the compatibility with the nutrition prevention recommendations. The research included 354 people of advanced age (on average 76,9±1,6 years old). With the use of the 24-hour recall the amount of consumed groceries in grams, which was then converted to consumed during the day portions of grainy products, vegetables, fruit, dairy products, meat and protein substitutes and fats and sweets. The statistical analysis included the comparison of nutrients intake for people with small dairy products intake (Ł1 portion), average (1-3 portions) and high (ł3 portions). None of the analyzed persons in advanced age fed according to the nutrition prevention recommendations. Particularly low was the mean intake of fruit (0,20±0,50 of the portion), vegetables (1,94±1,59 of the portion) and dairy products (1,11±1,00 of the portion). The food rations of people consuming at least 3 portions of dairy products a day included characteristically bigger amounts of energy, total protein, animal protein, fat, cholesterol, carbohydrates, phosphorus, vitamin A and calcium (4 times more), magnesium (twice), vitamin B2 (twice) and lactose (about 15 times) in comparison to people intaking no more than 1 portion of dairy products.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

29

Numer

1-2

Opis fizyczny

s.43-55,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Uniwersytet Warminsko-Mazurski, Olsztyn
autor
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Campbell C.G., Luedecke L.O., Shultz T.D.: Yogurt consumption and estrogen metabolism in healthy premenopausal women. Nutr. Res., 1999, 4, 531-543.
  • 2. Charzewska J., Rogalska-Niedźwiedź M., Chwojnowska Z., i in.: Instrukcja do wywiadu 24-godzinnego. Warszawa, IZZ, 1997 (maszynopis).
  • 3. Dietary Guidelines for Americans, USDA, 5-th Ed., Home and Garden Bulletin, 2000, No. 232.
  • 4. Dixon L.B., Cronin F.J., Krebs-Smith S.M.: Let the pyramid guide your food choices: capturing the total diet concept. J. Nutr., 2001, 131, 461S-472S.
  • 5. Earnshow S.A., Worley A., Hosking D.J.: Current diet does not relate to bone mineral density after the menopause. Brit. J. Nutr., 1997, 78, 65-72.
  • 6. Elmstahl S., Svensson U., Berglund G.: Fermented milk products are associated to ulcer disease. Results from a cross-sectional population study. Eur. J. Clin. Nutr., 1998, 52, 668-674.
  • 7. Kantor L., Variyam J.N., Allshouse J.E., et al.: Choose a variety of grains daily, especially whole grains: a challenge for consumers. J. Nutr., 2001, 131, 473S-486S.
  • 8. Key T. J., Fraser G. E., Thorogood M., et al.: Morality in vegetarians and non-vegetarians: a collaborative analysis of 8300 deaths among 76 000 men and women in five prospective studies. Pub. Health Nutr., 1998, 1, 33-41.
  • 9. Krebs-Smith S.M., Kantor L.: Choose a variety of fruits and vegetables daily: understanding the complexities. J. Nutr., 2001, 131, 487S-501S.
  • 10. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K: Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych. Warszawa, Wyd. IZZ, 1998.-
  • 11. Masi L., Bilezikian J.P: Osteoporosis: new hope for the future. Int. J. Fertil. Womens Med., 1997, 42, 245-254.
  • 12. Podstawowe zalecenia żywieniowe. Warszawa, Wyd. IZZ, 1998.
  • 13. Sawicki A., Rutkowska U., Zdrójkowska B. i in.: Spożycie wapnia z mleka i jego przetworów w powiązaniu z występowaniem osteoporozy u kobiet. Żyw. Czlow. Metab., 1997, 24, 63-74.
  • 14. Słowińska M.A., Wądołowska L.: Struktura spożycia i upodobania żywieniowe osób w wieku podeszłym z rejonu olsztyńskiego. (w) Konsument żywności i jego zachowania rynkowe. Wyd. SGGW, 2000, 225-230.
  • 15. Szczygłowa H., Szczepańska A., Ners A., Nowicka L.: Album produktów o zróżnicowanej wielkości porcji. Warszawa, Wyd. IZZ, 1991.
  • 16. Twisk J. W., Kemper H.C., Van Mechelen W., Post G.B.: Which lifestyle parameters discriminate high- from low-risk participants for coronary heart disease risk factors. Longitudinal analysis covering adolescence and young adulthood. J. Cardiovasc. Risk, 1997, 4, 393-400.
  • 17. Twisk J. W., Van Mechelen W., Kemper H.C., Post G.B.: The relation between „long-term exposure" to lifestyle during youth and young adulthood and risk factors for cardiovascular disease at adult age. J. Adolesc. Health, 1997, 20, 309-319.
  • 18. Wądołowska L.: Mleko w żywieniu ludzi dorosłych w świetle współczesnych zaleceń żywieniowych. Przegl. Mlecz., 2000, 8, 244-246.
  • 19. WHO. Diet, Nutrition and Prevention of Chronic Diseases. Technical Report Series 797. 1990, Genewa.
  • 20. Wierzbicka E., Brzozowska A., Roszkowski W.: Zastosowanie analizy skupień do badania uwarunkowań sposobu żywienia osób starszych. Żyw. Człow. Metab., 2001, 28, supl. 496-501.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-4e24afe4-4649-4b58-9bf5-8eafecc8ce26
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.