PL
Celem pracy była charakterystyka racji pokarmowych osób w wieku podeszłym pod kątem spożycia produktów mlecznych jako źródła wybranych składników odżywczych oraz określenie zgodności odżywiania z zaleceniami profilaktyki żywieniowej. Badaniami objęto 354 osoby w wieku podeszłym (średnio 76,9±1,6 lat). Metodą wywiadu 24-godzinnego określono ilość spożytych produktów spożywczych w gramach, którą przeliczono na liczbę spożywanych w ciągu dnia porcji produktów zbożowych, warzyw, owoców, produktów mlecznych, mięsa i wymienników białkowych oraz tłuszczów i słodyczy. Analiza statystyczna obejmowała porównanie spożycia składników pokarmowych przez osoby o małym spożyciu produktów mlecznych (≤1 porcji), średnim (1-3 porcji) i wysokim (≥3 porcji). Żadna z badanych osób w wieku podeszłym nie odżywiała się zgodnie z zaleceniami profilaktyki żywieniowej. Szczególnie niskie było przeciętne spożycie owoców (0,20±0,50 porcji), warzyw (1,94±1,59 porcji) i produktów mlecznych (1,11±1,00 porcji). Racje pokarmowe osób spożywających co najmniej 3 porcje produktów mlecznych dziennie zawierały znamiennie większe ilości energii, białka ogółem, białka zwierzęcego, tłuszczu, cholesterolu, węglowodanów, fosforu, witaminy A oraz wapnia (4-krotnie więcej), magnezu (2-krotnie), witaminy B2 (2-krotnie) i laktozy (ok. 15-krotnie) w porównaniu z osobami spożywającymi nie więcej niż 1 porcję produktów mlecznych.
EN
The aim of the work was the elderly people food rations characteristics from the point of view of dairy products intake as a source of the chosen nutrients and to define the compatibility with the nutrition prevention recommendations. The research included 354 people of advanced age (on average 76,9±1,6 years old). With the use of the 24-hour recall the amount of consumed groceries in grams, which was then converted to consumed during the day portions of grainy products, vegetables, fruit, dairy products, meat and protein substitutes and fats and sweets. The statistical analysis included the comparison of nutrients intake for people with small dairy products intake (Ł1 portion), average (1-3 portions) and high (ł3 portions). None of the analyzed persons in advanced age fed according to the nutrition prevention recommendations. Particularly low was the mean intake of fruit (0,20±0,50 of the portion), vegetables (1,94±1,59 of the portion) and dairy products (1,11±1,00 of the portion). The food rations of people consuming at least 3 portions of dairy products a day included characteristically bigger amounts of energy, total protein, animal protein, fat, cholesterol, carbohydrates, phosphorus, vitamin A and calcium (4 times more), magnesium (twice), vitamin B2 (twice) and lactose (about 15 times) in comparison to people intaking no more than 1 portion of dairy products.