PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | 27 | 3 |

Tytuł artykułu

Wplyw plci na preferencje pokarmowe u ludzi

Warianty tytułu

EN
Gender effect on nutritional preferences in humans

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy przedstawiono wyniki wstępnych badań nad rolą płci w kształtowaniu zachowań żywieniowych. Preferencje oceniano względem 5 produktów żywnościowych o różnej wartości odżywczej i cechach organoleptycznych (ser żółty, kiełbasa, krakersy, jabłko, cukierki) stosując metodę wielokrotnych porównań parami na 8 grupach kobiet i mężczyzn w różnym wieku. U młodzieży i osób dorosłych stwierdzono, uwarunkowane płcią, wysoko istotne (p < 0,001) zróżnicowanie preferencji względem jabłka i kiełbasy. Kobiety różniły się istotnie od mężczyzn stopniem zgodności między deklarowanym wyborem produktu a wyborem rzeczywistym.
EN
The results are reported of preliminary studies on the role of gender on the development of nutritional behaviours. The preferences were assessed for 5 food products of varying nutritional value and organoleptic features (hard cheese, sausage, crackers, apple, candies) using the method of multiple comparisons in pairs in 8 groups of women and men of varying age. In younger subjects and adults highly significant (p < 0.001) differences, in preferences were found between genders for sausage and apple. Women differed from men in the degree of concordance between the declared choice of the product and the actual choice.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

27

Numer

3

Opis fizyczny

s.258-264,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza im.A.Cieszkowskiego w Poznaniu, Poznan
autor

Bibliografia

  • 1. Baryłko-Pikielna N.: Zarys analizy sensorycznej żywności. Warszawa, WNT, 1975.
  • 2. Boczkowski K.: Determinacja i różnicowanie płci. Wyd. II. Warszawa, PWN, 1983.
  • 3. Clydesdale F.M.: Changes in colour and flavour and their effect on sensory perception in the elderly. Nutr. Rev., 1994, 52, 8, 19-20.
  • 4. Elandt R.: Statystyka matematyczna w zastosowaniu do doświadczalnictwa rolniczego. Warszawa, PWN, 1964.
  • 5. Fidanza A.: Nutritional status of the elderly. IV nutritional knowledge, food preferences and life styles connected with the nutritional process. Int. J. Vitam. Nutr. Res., 1984, 54(4), 361-9.
  • 6. Garai J.E., Scheinfeld A.: Sex differences in mental and behavioural traits. Genetic Psychology Monographs 1997, 169-299.
  • 7. Gow R.W., McEwen B.S.: Sexual differentiation of the brain. Cambridge, Massachusetts Institute of Technology Press, Mas., 1980.
  • 8. Grunberg N.E., Straub R.D.: The role of gender and taste class in the effects of stress on eating, Health Psychology 1992, 11.
  • 9. Hoyenga K.B., Hoyenga K.: Sex differences. Boston, Little Brown and Company, 1980.
  • 10. Krondl M., et al.: Food use and perceptions of food meanings of the elderly. J. Am. Dietet. Assoc., 1982, 80, 523-99.
  • 11. Milligan R.A., et al.: Influence of gender and socio-economic status on dietary patterns and nutrient intakes in 18-year-old Australians. Aust. N. Z. J. Public Health 1998, 22(4), 485-93.
  • 12. Osler M., et al.: Food habits and knowledge among adults in the county of Vejle in relation to prevention of cardiovascular disease. Uqeskr Laeger 1991, 153(19), 1350-5.
  • 13. Rossi A.S.: Gender and the Life Course. New York, Aldine Publishing Company, 1985.
  • 14. Scragg R., et al.: The diet of Auckland men and women aged 25-64 years. N.Z. Med. J., 1991, 104(913), 219-22.
  • 15. Thomas M.A., Murray F.S.: Taste perception in young children. Food Technol., 1980, 34, 38.
  • 16. Uramowska-Żyto B.: Płeć a zachowania żywieniowe. Nowa Medycyna, 1996, 21, 13-15.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-49b60527-58c1-4b76-b361-da964669f7f9
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.