PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2004 | 49 | 09 |

Tytuł artykułu

Opakowania transportowe produktow spozywczych

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Transport packaging for foodstuffs

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Opakowania transportowe służą do ochrony zapakowanych w nie produktów w czasie ich przewozu, składowania i przeładunków. Podstawowym ich zadaniem jest zabezpieczenie tych produktów przed zanieczyszczeniem, działaniem narażeń mechanicznych i klimatycznych oraz zapewnienie dostarczenia ich na miejsce przeznaczenia w stanie nieuszkodzonym. Około 50% użytkowanych w naszym kraju opakowań to opakowania produktów spożywczych. Ich jakość i walory funkcjonalne oraz higieniczno-sanitarne i marketingowe mają coraz większe znaczenie.
EN
Transport packages serve to protect packaged products during transport, storage and handling. Their fundamental tasks include the protection of packaged products against contamination, mechanical and climatological hazards and assurance that they will be delivered undamaged to the place of the destination. About 50% of packages used in Poland make food packaging. Its quality, functional, sanitary-hygienic and marketing characteristics become ever more important.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

49

Numer

09

Opis fizyczny

s.16-19,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Centralny Osrodek Badawczo-Rozwojowy Opakowan, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Ćwiek Ludwicka K.: Harmonizacja polskich przepisów z istniejącymi w Unii Europejskiej w zakresie opakowań żywności - nowe obowiązki producentów. Opakowanie Nr 9/2003.
  • [2] Jakowski S.: Wymagania stawiane opakowaniom zawarte w uchwalonych w 2001 r. ustawach dotyczących żywności. Opakowanie Nr 9/2002.
  • [3] Skrzypek M.: Funkcje logistyczne opakowań w systemie zarządzania produktem. Opakowanie Nr 8/2003.
  • [4] Jakowski S.: Zasady proekologicznego projektowania opakowań. Opakowanie Nr 11/2003.
  • [5] Czerniawski В.: Ocena przydatności opakowań do żywności z punktu widzenia wymagań higieniczno-sanitarnych. Rozdział 6 w książce „Opakowania żywności". Agro Food Technology. Czeladź. 1998.
  • [6] Dubetowska Т.: Opakowania „bag in box" do produktów spożywczych. Opakowanie Nr 6/1995.
  • [7] Jakowski S.: Wytyczne projektowania pudeł z tektury falistej. Opakowanie Nr 7/2004.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-42c9ba9b-bdb2-49d0-a82b-c34e3ed03204
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.