PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 49 | 11 |

Tytuł artykułu

Znaczenie kwasowosci srodowiska podczas wyjalawiania

Warianty tytułu

EN
Significance of the milieu acidity during the sterilization

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przedstawiono wyniki prac nad termiczną inaktywacją przetrwalni- ków Bacillus stearothermophilus w środowisku wodnym, w obecności kwasu cytrynowego. Ponadto analizowano wpływ kwasu cytrynowego na kiełkowanie i wzrost spor wcześniej przetrzymywanych w temperaturze sterylizacji.
EN
The results of the works over thermal inactivation of the Bacillus stearothermophilus spores are presented in the paper. The inactivation process was performed in the water milieu with the presence of the citric acid. The influence of the citric acid on the sprout and growing of the spores was analyzed. Before this process the spores were stored in the sterilization temperature.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

49

Numer

11

Opis fizyczny

s.31-33,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Politechnika Lodzka, Lodz
autor
autor

Bibliografia

  • [1] Fernandez R S., Odo M. J., Sanchez T., Martinez A.: 1994. Thermal resistance of Bacillus stearothermophilus spores heated in acidified mushroom extract. Journal of Food Protection 57 (1), 37-41.
  • [2] Iciek J., Cywińska U., Jaworska A., Libudzisz Z., Nowicki L, Ołtuszak E., Stobińska H., Stolarek P.: 1998. Dobór modelu i jego parametrów do opisu procesu aktywacji i destrukcji termicznej przetrwalników. Inżynieria Chemiczna i Procesowa 19 (3), 653-665.
  • [3] leiek J., Cywińska U., Jaworska-Papiewska A., Libudzisz Z., Nowicki L., Stobińska H., Stolarek P.: 2000. Kinetyka destrukcji termicznej przetrwalników Bacillus stearothermophilus w instalacji przepływowej. Inżynieria Chemiczna i Procesowa 21, 489-501.
  • [4] Jarczyk A., Berdowski J. В.: 1999. Przetwórstwo owoców i warzyw. WSiP Warszawa.
  • [5] Jaworska A.: 1998. Kinetyka termicznej aktywacji i destrukcji przetrwalników Bacillus stearothermophilus. Praca doktorska. Politechnika Łódzka.
  • [6] Kim J., Naylor H. B.: 1966. Spore production by Bacillus stearothermophilus. Applied Microbiology 14, 690-691.
  • [7] Lipowski J.: 2003. Nowoczesna pasteryzacja konserw owocowych i warzywnych. Przem. Ferm. i Owoc.-Warz. 5, 18-19.
  • [8] Lopez M., Gonzalez I., Condon S., Bernardo A.: 1996. Effect of pH heating medium on the thermal resistance of Bacillus stearothermophilus spores. International Journal of Food Microbiology 28, 405-410.
  • [9] Molska M.: 2002. Termiczna inaktywacja przetrwalników Bacillus stearothermophilus w obecności NaCI. Materiały VII Sesji Młodej Kadry Naukowej - PTTŻ Żywność Nauka Technologia Jakość 32 (3), 109-115.
  • [10] Rodrigo F., Rodrigo C., Fernandez P. S., Rodrigo M., Martinez A.: 1999. Effect of acidification and oil on the termál resistance of Bacillus stearothermophilus spores heated in food substrate. International Journal of Food Microbiology 52, 197-201.
  • [11] Świderski F.: 1999. Towaroznawstwo żywności przetworzonej. SGGW Warszawa,
  • [12 ] Tejedor W., Rodrigo M., Martinez A.: 2001. Modeling the combined effect of pH and temperature on the heat resistance of Bacillus stearothermophilus spores heated in multicomponent food extract. Journal of Food Protection 64 (10), 1631-1635.
  • [13] Wandling L. R., Sheldon B. W., Foegeding P. M.: 1999. Nisin in milk sensitizes Bacillus spores to heat and prevents recovery of survivors. Journal of Food Protection 62 (5), 492-498.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-42238911-3432-4b30-b86d-a8b03e17b6bc
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.